GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Staket och schaktning öppnar för asylboende

Analyser av markprover runt det planerade asylboendet i Bergdala visar på gifter i marken.
Men bedömningen är att det kan åtgärdas med relativt enkla metoder och ägarna hoppas på att snart kunna ta emot de första flyktingarna.
Lessebo • Publicerad 8 december 2014

– Det är ganska enkla grejer och det känns positivt. Vi har lagt fakta på bordet, att man kan vistas här 365 dagar om året oavsett om man är vandrarhemsgäst, boende, asylsökande, student eller vad man nu är, säger delägaren Örjan Thorné i Lisskullan AB som köpt värdshuset och vandrarhemmet i Bergdala.

Under måndagsmorgon presenterade en inhyrd miljökonsult analyserna av markprover från 24 mätpunkter i området runt det nedlagda glasbruket, värdshuset och vandrarhemmet.

Företrädare för länsstyrelsen och Lessebo kommun fanns på plats i Bergdala för att del av rapporten och de ska under veckan ta ställning till analyssvaren och de åtgärder som konsulten föreslagit för att området ska bedömas som riskfritt att vara på.

Proverna visar att det finns förhöjda halter av bland annat kadmium, bly och arsenik på vissa mätpunkter. Men sammantaget är det inte på en mer alarmerande nivå än att det går att rätta till genom att schakta bort vissa jordmassor, täcka för någon gräsyta intill vandrarhemmet och sätta upp staket runt de mest förorenade områden. Staketlösningen gäller framför allt ett par gamla deponier som ligger på kommunal mark i anslutning till bruket.

Ägarna förväntar sig snabba besked och räknar med att arbetet med att ta sig an de föroreningar som finns bara kommer att ta några dagar.

Sedan återstår det att se hur kommunen löser de åtgärder som berör kommunal mark och vilka krav länsstyrelsen kommer att ställa på kommunen i det avseendet. Det handlar bland annat om de halter av arsenik som hittats i marken i anslutning till en lekplats mellan värdshuset och bruket.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer