Annons

Straffavgift för sent stöd till barn

Än en gång får Lessebos socialförvaltning betala straffavgift. Den dröjde för länge med att ordna kontaktperson.
Lessebo • Publicerad 24 oktober 2012

Hösten 2010 beslutade socialnämnden att ett barn var i behov av en kontaktperson. Sedan dröjde det sju månader innan en person kunde knytas till barnet.

Det fick Socialstyrelsen att kräva en straffavgift. Barnet hade omedelbara behov av stöd och av socialens dokumentation framgår inte att den arbetat aktivt med ärendet.

Annons

Kommunen menar att barnet har mycket speciella problem och att det har varit ovanligt svårt att hitta någon som velat och kunnat åta sig uppdraget. I ett sådant fall är det inte orimligt att få vänta, menar kommunen. Dessutom har inte alla förfrågningar dokumenterats.

Förvaltningsätten er-känner att det kan vara svårt att hitta kontaktpersoner, men anser att Lessebo har tagit för lång tid på sig. Därför får den betala 13 500 kronor i avgift.

Enligt verksamhetschef Lizel Forsberg har kommunen ännu inte beslutat om den kommer att driva ärendet vidare. I september fick Lessebo en annan straffavgift sänkt med nästan 30 000 kronor i kammarrätten.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons