Annons

Tjuvarna slipper åtal för miljöbrott efter oljestöld

Tjuvar stal eldningsolja i Lessebo och orsakade ett omfattande oljeutsläpp. Men de åtalas enbart för stöld – utredningen om miljöbrott har lagts ned. Därmed slipper tjuvarna betala skadestånd.
Lessebo • Publicerad 20 februari 2014

– Miljöbrottet är nedlagt. Uppgifter visar att det inte kan läggas mannen till last att det fortsatte rinna ut olja i stora mängder efter att han lämnat platsen, säger åklagare Sandra Rohdin, och tillägger:

– Mannen var inne i fastigheten och började slanga diesel när han blev påkommen och stack. När vittnet pratade med LKC (polisens länskommunikationscentral) blev han tillsagd att inte gå in i lokalen och det var ju med hänsyn till eventuella spår.

Annons

Sandra Rohdin konstaterar att det någonstans blev en miss i kommunikationen, ingen kände då till att det fortsatte rinna ut olja i fem timmar innan räddningstjänsten larmades till platsen. Hur mycket olja som rann ut är svårt att säga med säkerhet, men troligtvis var det flera hundra liter.

Olja rann från en kran rakt ut på källargolvet och ned i en brunn som senare visade sig vara kopplad till spillvattennätet. Prover visade att oljan nådde reningsverket och att små mängder kan ha hamnat i Lesseboån.

Oljeutsläppet har inneburit mycket merarbete och kostnader för Lessebo kommun. Om tjuvarna hade åtalats och fällts för miljöbrott skulle skadeståndskravet under rättegången med all sannolikhet ha blivit högt.

I stället åtalas en 50-årig kvinna och den 47-årige mannen enbart för stöld av 12 liter olja. Det var så mycket de hann få med sig från fastigheten på Bruksgatan i Lessebo den 4 februari innan vittnet upptäckte dem.

Polisen fick snabbt reda på vilka det var som utfört oljestölden. En polis­patrull fanns redan på plats på fastigheten i Tingsryds kommun där tjuvarna vistas när de anlände i bil från Lessebo. Polispatrullen var på fastigheten för att leta efter en efterlyst person i ett helt annat ärende.

I tjuvarnas bil fanns utrustning för att slanga bränsle och i bilens interiör var oljelukten påtaglig.

Den misstänkte 47-årige mannen sitter fortfarande häktad medan kvinnan släpptes efter ett par dygn. Rättegången hålls nästa torsdag vid tingsrätten i Växjö.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons