Vackra böcker imponerade kommunledningen

De vackra böcker som binds in på Svanbergs imponerade på kommunledningen.
– Svårt att hitta ett annat svenskt företag i branschen som är så duktigt, framhöll näringslivsutvecklare Helen Karlsson.
Lessebo • Publicerad 22 februari 2011
Berätta om ditt liv för barnbarnen i en bok med inbunden spiral i ryggen.
Berätta om ditt liv för barnbarnen i en bok med inbunden spiral i ryggen.Foto: Sif Erlandsson
Pekböcker har för första gången tryckts och bundits in i Sverige. Kina är annars det stora produktionslandet.
Pekböcker har för första gången tryckts och bundits in i Sverige. Kina är annars det stora produktionslandet.Foto: Sif Erlandsson
Lessebo kommuns näringslivsutvecklare Helen Karlsson, vd Tobi Svensson, Svanbergs, Lessebo, kommunchef Inga-Britt Andersson och kommunalråd Monica Widnemark beundrar en exklusiv bok om stenar.
Lessebo kommuns näringslivsutvecklare Helen Karlsson, vd Tobi Svensson, Svanbergs, Lessebo, kommunchef Inga-Britt Andersson och kommunalråd Monica Widnemark beundrar en exklusiv bok om stenar.Foto: Sif Erlandsson
Låsband finns på flera av de böcker som Svanbergs binder in.
Låsband finns på flera av de böcker som Svanbergs binder in.Foto: Sif Erlandsson

Åtta företag runt om i Lessebo kommun besöks av kommunledning och kommunstyrelsens arbetsutskott under måndag och tisdag den här veckan.

– Viktigt att vi vet vilka företag som finns här, säger kommunalråd Monica Widnemark (S).

Hon var en av dem som gladdes över produktionen på Carl Svanbergs Bokbinderi i Lessebo. Genom sin speciella kompetens och utrustning kan företaget göra mycket avancerade inbindningar av många olika publikationer, från årsredogörelser och kokböcker till konst- och barnböcker. Prägling, låsband samt flexiband med mjuka men hållbara pärmar är några tekniker.

– Det är mycket hantverk, konstaterar kommunchef Inga-Britt Andersson.

Monica Widnemark undrade hur Svanbergs ser på framtiden för företaget.

– Vi vill hitta fler ben att stå på, som att bredda produktionen, säger vd Tobi Svensson, med en del planer på gång.

Kommunledningen har även förr turnerat på arbetsplatser i kommunen, senast våren 2009. Per-Magnus Pettersson (M) deltog för första gången.

– Bra att få veta hur företagen ser på sin tillväxt, och om de eventuellt behöver stöttning för att utvecklas vidare, säger han.

Anders Jonsäng (C) har varit med förr. Han konstaterar att Svanbergs med 30 anställda är ett av de större företagen i Lessebo kommun, men samtidigt ett av de mindre kända.

– Vi diskuterar nu om vi skulle arrangera en öppen dag framöver då företagen får tillfälle att visa upp sig. Det var länge sedan vi hade något sådant här i kommunen. Bland annat är det viktigt för skolan att de får komma ut och titta, säger Jonsäng.

ARBETSPLATSBESÖK

Turné till åtta företag

Måndag: MPI Teknik, Lessebo, Svanbergs, Lessebo, Grimsnäs Herrgård, Skruvia, Skruv

Tisdag: Tio Teknik, Konditori BM, K-Produkter, alla Hovmantorp, Strömbergshyttans wärdshus

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.