Väldigt lätt att bli biten av biodling
Östra Värends biodlareförening bildades i Hovmantorp för 100 år sedan. Jubileet har redan firats internt men julskyltningssöndagen planeras en aktivitet på orten, apropå det där med medlemsvärvning.
– Vi har i dag lika många medlemmar som när föreningen bildades, det vill säga 15. Troligen är vi också den äldsta biodlareföreningen i Kronobergs län. 1911 hade exempelvis den i Växjö inte bildats, säger Rolf Svensson, Hovmantorp, biodlare sedan tre år tillbaka.
Det är tack vare de aktiva biodlare i Hovmantorp som föreningen ännu lever kvar. 1989 fanns bara en person, bosatt i Lessebo, kvar i styrelsen och nedläggning hotade.
– De ringde till oss i Hovmantorp med budskapet att antingen lägger vi ner eller tar ni över. Då hade vi ett årsmöte här på Villabo där jag blev vald till ordförande. Och det har jag varit sedan dess, säger Stig Karlsson.
Bin är som bekant inga keldjur men snällare varianter finns. 1988 beslöt Östra Värends biodlareförening att dess medlemmar skulle odla enbart Buckfastbin, en korsning mellan svenska och italienska bin. Beslutet gäller fortfarande.
– Jag har dock en argare variant, vilket beror på drottningen. Till mina samhällen går man inte utan slöja, säger Michael Johansson.
Som barn började han hjälpa sin pappa Hans med att sköta bina hemma i trädgården.
– Det var med skräckblandad förtjusning, konstaterar Michael Johansson.
Om ett intresse som överförs mellan generationerna vittnar även Rolf Svensson.
– Min dotter Sandra har egna samhällen nu, säger han.
Skötseln av bina är en syssla under de varmare årstiderna, från april till oktober. Insamlingen av pollen sker under fem månader, från vårens krokus till hösten när ljungen blommar. I en kupa kan finnas 70 000 bin, och 3 000 nya kläcks om dagen. Å andra sidan lever ett bi bara i fem veckor, tre inne i kupan och två ute i det fria.
– Sedan är vingarna utslitna, säger Stig Karlsson.
Han är också länsstyrelsens tillsynsman i Lessebo kommun när det gäller biodlingen. Exempelvis får inga bisamhällen flyttas utanför församlingsgränsen utan tillstånd från Stig Karlsson.
– För att eventuell amerikansk yngelröta inte ska spridas. Jag besiktigar om samhällena är friska.
I dag finns 14 registrerade biodlare i Lessebo kommun. För två år sedan fanns 69 samhällen, eller bikupor. 2010 hade siffran sjunkit till 47.
– I år tror jag vi är 69 igen. Jag ser att antalet samhällen ökat, framhåller Michael Johansson, som får medhåll av Stig Karlsson och Rolf Svensson.
En höjdpunkt på året är förstås skattningen, det vill säga när honungen skördas. Under förra året producerade biodlareföreningens medlemmar närmare 1,5 ton honung. En del kan utan tvekan kallas närodlat när det säljs över disk.
– Ica här i Hovmantorp brukar få 40 lådor med tolv burkar i varje. De går åt direkt, säger Stig Karlsson stolt.
Östra Värends biodlareförening
Ordförande Stig Karlsson, kassör Hans Johansson, sekreterare Per-Anders Johansson, alla Hovmantorp samt Johan Nilsson, Linneskruv och Jan Johansson, Skruv.
Antal medlemmar är 15. Finns runt om i Lessebo kommun