Vida Papers kris slår mot leverantörerna

Vida Paper i Lessebo lever ur hand i mun under rekonstruktionsförsöket.
Samtidigt kan leverantörerna förlora 75 procent av sina fordringar vid ett ackord.
Lessebo • Publicerad 7 december 2012
Bilar från Lessebo Åkericentral sköter mycket av transporterna åt Vida Paper.
Bilar från Lessebo Åkericentral sköter mycket av transporterna åt Vida Paper.Foto: 

?Det är surt, men bättre än inget. Vid en konkurs för Vida Paper förlorar vi tre miljoner. Det skulle innebära att två års vinster går upp i rök, säger Vigo Edberg, vd på Lessebo Åkericentral.

Företaget transporterar bland annat flis, pappersmassa och papper åt Vida Paper. Det ger intäkter på tolv miljoner om året. Men med en vinstmarginal på två procent bidrar körningarna bara med 240 000 om året i vinst till Lessebo ÅC.

?När Klippan gick i konkurs 2006 förlorade vi 1,5 miljon på bruket. Det är tufft att vara åkare, säger Vigo Edberg.

Andra stora fordringsägare är Vida AB och Södra. Men under en företagsrekonstruktion är alla gamla skulder frysta samtidigt som alla nya inköp ska betalas kontant.

?De som levererar på kredit under rekonstruktionen har superförmånsrätt. Det innebär att deras krav går före bankernas vid en eventuell konkurs. Alternativet till kredit är givetvis kontantbetalning, säger Jan Fjeldså, vd för Vida Paper.

Till de första hör Lessebo ÅC.

?Vi lämnar tre dagars kredit. Det ger tid för fakturahantering och fungerar bra, säger Vigo Edberg.

Det är en månad sedan Swedbank sade upp krediterna och spärrade alla konton. Därmed tvingades Vida Paper att ansöka om företags­rekonstruktion och 230 anställda sätter hoppet till advokat Eric Edström.

20 friska miljoner, 37 färre anställda, uppbackning från bank och ägare, och delvis efterskänkta leverantörsskulder ingår i den preliminära rekonstruktionsplanen.

?Förhandlingar om finansieringen pågår mellan banken och ägaren Vida AB, säger Jan Fjeldså.

Under den första månaden fick de anställda sina löner med hjälp av statlig lönegaranti.

?Det är pengar som ska betalas tillbaka. I övrigt klarar vi den löpande verksamheten med hjälp inkomster från sålda varor.

I en resultatprognos räknar Vida Paper med besparingar på 22 miljoner genom att ta bort tjänster och minska fasta kostnader. Det kan ge företaget en vinst på 10 miljoner 2014, att jämföra med årets förlust med 32 miljoner.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.