Nyheter

Trädgårdskrönika i juni

Nyheter • Publicerad 8 juni 2010
Foto: 

Här kommer min krönika om trädgården i juni som var i Smålandsposten lördagen den 5 juni.

Grönskans tid

”Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Du nalkas, ljuva sommar, då gräs och gröda gror?” De första raderna i vår kanske mest älskade sommarpsalm ger säkert fler än mig den där härliga känslan av välbehag. Vi har hela sommaren framför oss och i våra tankar blir den varm och skön med mycket sol, bad och långa dagar utomhus. Texten beskriver också väl den tid vi går in i nu. En tid av fullkomlig grönska då växterna i trädgården bjuder på färgprakt i olika nyanser och nya perenner slår ut hela tiden. Ute i naturen njuter vi av ljuva försommarängar och liljekonvaljens vackra klockor i lövträdens skugga. I min trädgård står äppelträden i skrivande stund i full blom och syrenen har i veckan slagit ut i lila och vitt. Luften fylls av dofter och nostalgi.

Med denna grönskans tid följer självklart en hel del trädgårdsarbete. För er som följt min trädgårdsblogg på smp.se är det ingen nyhet att jag inte gärna ägnar mig åt gräsklippning. Som tur är tycker min man att det är en helt okej syssla under sommarmånaderna. Jag ägnar mig hellre åt att rensa ogräs, beskära, plantera och planera. För många är just gräsmattan det elementära i trädgården. Den stora stoltheten, fri från ogräs. För mig är den av underordnad betydelse. Ett stycke grönt mellanrum med möjligheter att förädla. I och för sig skön att gå på och jag vill inte vara utan den helt, men för att passa in hos oss får den gärna ha inslag av tusensköna och andra små blommor för att inte bli för stel. (Det är ju dessutom ett bra argument till att den inte är pedantskött?) Visst är det skönt att vi vill olika saker med våra små rutor mark. Det är ju just det som ger oss denna mångfald av trädgårdar att inspireras av. Ta in och njut av det som andra gör, men låt ditt eget sinne forma din del av jorden.

Månadens snigeltips!

Vår trädgård invaderas varje år av den glupska ”mördarsnigeln” och vi har för länge sedan gett upp att odla sallad och ruccola på friland. Nu odlar vi istället sniglarnas (och våra) favoritgrönsaker och -kryddor i krukor på balkongen.

Linda Westeson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.