Automatlarm hade kunnat stoppa brandens spridning

Hade DHL:s fastighet i Ljungby haft automatlarm hade den omfattande branden kunnat begränsas betydligt. Det konstaterar räddnings­ledare Christer Holmström.
Ljungby • Publicerad 2 juni 2014
?Det hade inte hjälpt om vi hade varit 300 man här med den brandbelastning som var, och vinden som låg på.?
?Det hade inte hjälpt om vi hade varit 300 man här med den brandbelastning som var, och vinden som låg på.?Foto: 
?Eftersom det handlar om så stora värden?så rubriceras det som mordbrand.?
?Eftersom det handlar om så stora värden?så rubriceras det som mordbrand.?Foto: 

Den var vid sextiden på fredagskvällen som Ljungby räddningstjänst fick larm om branden i DHL:s lokaler på Kånnavägen.

Väl på plats stod det fem meter höga lågor ur byggnaden. Innan räddningstjänsten hann släcka spred sig elden till en annan del av byggnaden där en stor mängd stoppade möbler förvarades. Efter det gick allt väldigt snabbt.

– Det tog mindre än en minut, sedan vara hela byggnaden övertänd. Det var en gigantisk svart rökpelare här, säger Christer Holmström.

Samtidigt låg vinden på i riktning mot den närliggande industrifastigheten Möllers chark, och snart hade elden spridit sig även dit.

Först tidigt på lördagsmorgonen var branden under kontroll. Då kunde räddningstjänst, fastighets­ägare och alla de Ljungbybor som under kvällen och natten mer eller mindre vallfärdat till platsen, konstatera att de båda byggnaderna var totalförstörda. En mindre del av Möllers tycktes ha klarat sig hyfsat. Men den större fabriksdelen var utdömd.

– Det är den största branden i Ljungby sedan 1953 då det brann i stan. Åtminstone när det gäller­ industribränder, säger Christer Holmström.

Han konstaterar att man med hjälp av räddningstjänst från Värnamo, Växjö och Älmhult, totalt omkring 50 brandmän, gjorde vad man kunde.

– Det hade inte hjälpt om vi hade varit 300 man här med den brandbelastning som var, och vinden som låg på.

Däremot poängterar han att utgången hade blivit helt annorlunda om det hade funnits automatlarm i byggnaden där branden startade.

– Då hade vi fått en betydligt tidigare varning. Vi hade förmodligen kunnat släcka det.

Under söndagen påbörjade polisens brandtekniker en undersökning av platsen. Den kommer att fortsätta även under måndagen och brandorsaken är fortfarande oklar.

Ingen människa ska ha kommit till skada, men polisen har ändå inlett en förundersökning rubricerad grov mordbrand.

– Det är vi tvungna att göra för att kunna vidta­ åtgärder. Eftersom det handlar om så stora värden så rubriceras det som mordbrand. Visar tekni­kernas undersökning att det handlar om elfel så avskrivs ju det direkt, säger Ulf Wilsson, inre befäl vid Kronobergspolisen.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.