Annons
Nyheter

10 000 färre högskoleplatser med Moderaterna

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012

 Sedan Johan Hultberg skrev sin insändare så har det i tv-debatter, lokalradiodebatter och övrig media bevisats att hans påståenden inte stämmer.

Det finns ingen neutral bedömare som verifierar det han påstår om jobben. Att välfärden har ökat stämmer inte, ej heller att utanförskapet skulle ha minskat. Det gör det inte med ökade inkomstskillnader.

Annons

1991 hade 7,3 procent låg ekonomisk standard. I dag är det, enligt hans egen regering, 14 procent Den största ökningen har skett sedan alliansen kom till makten. De tio procent som är rikast har fått ­ 76 procent högre inkomst.

Alliansen lånar till bolagsskattesänkningen. Det är endast cirka tio storföretag som kommer att dela på den sänkningen. Man genomför den trots att många kritiker, även långt från Vänsterpartiet, anser att det inte påverkar antalet jobb.

Johan Hultberg nämner att man har satsat på utbildning. I stället är det en minskning med 10 000 högskoleplatser.

Arbetsförmedlingarna skickade tillbaka mycket av pengarna regeringen satsade på jobb. I Kronoberg skickades 140 miljoner kronor tillbaka. Regelverket för att få utnyttja pengarna var mycket snävare och det var svårare att använda pengarna enligt arbetsförmedlingen. Självfallet, för alla utom Moderaterna, behövs det olika regler för utbetalningarna till satsningarna beroende på var man befinner sig i landet.

Johan Hultberg nämner en ”historisk satsning på infrastruktur”. Ett exempel är järnvägarna som trots alla problem får hälften av summan som läggs på vägarna. Mycket av satsningarna är geografiskt bundna till en liten del av landet. I övrigt så permanentar man det extraanslag som funnits de senaste åren, och kallar det för satsning. Det ger inte en enda ny krona i praktiken.

Det finns förändringsvilja från Vänsterpartiet vad gäller dagens regler för deltidsjobb. Till skillnad från Moderaterna anser vi att det är bättre att ha 75 procent deltidsjobb och stämpla 25 procent, än att vara helt arbetslös. Om det missbrukades som han påstår vore den rätta vägen att gå via företagen ocharbetsförmedlingen och om det alls fanns erbjudande om tjänster på 100 procent att välja.

Vi driver sedan länge lagstiftning kring rätt till heltid och att deltid ska vara en möjlighet, inom inte minst kvinnodominerande yrken. När ska M inse att vi alla måste ha en inkomst att klara sig på?

JERKER NILSSON

Vänsterpartiet Älmhult

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons