Alla elever har rätt till en god utbildning
Oliver Rosengren beskriver den borgerliga majoritetens internbudget för gymnasieskolan. Framställningen blir nästan lyrisk över borgerlighetens förträfflighet. Låt mig ge en beskrivning av hur oppositionen sett på budgeten.
Alla elevers rätt till en god utbildning är vårt främsta mål. Vi är starkt oroade över försämrade skolresultat och ökade utbildningsklyftor. Särskilt allvarligt är de resultat som grundskolan visar. Skolnämnderna måste intensifiera sitt samarbeta för att förbättra skolresultaten.
Skolorna måste göra ytterligare ansträngningar för att öka behörigheten genom introduktionsprogrammen.
Skolorna ska göra ytterligare insatser för att få fler elever som når godkänt i ämnena. Särskilt viktigt är det i matematik, svenska och engelska.
Vi är negativa till att ytterligare öka centrala anslag utan vill föra så mycket som möjligt direkt till skolorna och utgår från att skolorna noga följer de uppställda målen. I vårt förslag ökar vi skolornas budget med 8,7 miljoner genom att minska centrala anslag hos nämnd och förvaltning. I detta har vi starkt stöd från lärarnas fackliga organisationer.
Lärarnas administrativa börda har ökat dramatiskt under senare år. Nämnden måste vidtaga egna åtgärder för att minska det administrativa arbetet och också komma med förslag till statsmakterna på förändringar.
Vi vill att nämnden ska aktualisera ett samverkansavtal med skol och barnomsorgsnämnden med syfte att förbättra studieresultat och övergången mellan grundskola och gymnasieskola.
Vi vill att vi får till stånd ett samverkansavtal med arbete och välfärd kring vuxenutbildningen.
Vi vill att vi får till stånd ett avtal med kommunstyrelsen kring IT service i undervisningen.
När det gäller ekonomin har regeringen strukit besparingen på GY 11. Det innebär att fullmäktiges förlängda besparing på gymnasieskolan saknar grund. 7miljoner bör därför tillföras kommunala och fristående skolor. Det kräver ett tilläggsanslag från fullmäktige.
CARL-OLOF BENGTSSON (S)
Ledamot gymnasienämnden