Nyheter

Alliansen bör inse att man inte kan bluffa sig fram

Nyheter • Publicerad 12 januari 2013

Med anledning av debatten om skatteskillnader mellan pensionär och löntagare är det lustigt att inga siffror nämns.

Enligt Skatteverkets tabeller av år 2012 framgår det med önskvärd tydlighet att en pensionär med en pension på 15 000 kronor per månad betalar 339 kronor mer i skatt än en löntagare med samma inkomst. Förhållandet vid 20 000 blir 548 kronor i månaden Alltså ovädersägliga och oantastliga fakta, att en pensionär betalar mer i skatt.

Vad Nils Fransson kallar­ de 4 068 (6 576) kronorna vore intressant att veta.

Han skriver vidare att jobbskatteavdraget infördes för det skulle vara mer lönande att arbeta. Att de i samma ögonblick lämnade arbetslösa, sjuk-förtidspensionärer och ålderspensionärer i sticket, rörde inte dem i ryggen. Att de senare lappat och lagat för att försöka skyla över sina misstag inger inget förtroende.

Till slut har det konstaterats att vad det gäller effekten av jobbskatteavdraget inte haft någon större inverkan på arbetskraftsituationen.Man har i stället märkt en större lyxkonsumtion. Alliansen bör snarast inse att det inte går att bluffa sig fram. Sanningen hinner fatt alla. Enligt uppgift finns det 1,7 miljoner pensionärer gånger 4 068 kronor är lika med 5,5 miljarder.

Snacka om pengar.

BO KARLÉN (S)

83-årig pensionär

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.