Nyheter

Alliansens moment 22

Håkan Frizén (v) är vice ordförande i Fritidsnämnden. Han tycker att Katarina Brännström bara har visat en sida av myntet i sina debattartiklar. Här vänder Håkan på myntet och tar bland annat upp sjukförsäkringssystemet.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2010
Med alliansens nya system är många för friska för Försäkringskassan...
Med alliansens nya system är många för friska för Försäkringskassan...Foto: 
...men för sjuka för Arbetsförmedlingen.
...men för sjuka för Arbetsförmedlingen.Foto: 

Katarina Brännström (M) beskriver i återkommande artiklar och insändare om hur fantastiskt Sverige har blivit sedan alliansen tog över makten. Alla har fått det så oerhört mycket bättre sett ur ett riksdagsmannaperspektiv. Det finns dock en annan verklighet - den som flertalet medborgare lever i och som drabbas av baksidorna av alliansens politik. Katarina Brännström väljer att inte beskriva (eller se?) dessa. Här är ett av många exempel.

Vid årsskiftet tvingade alliansen cirka 50 000 svenskar ut ur sjukförsäkringssystemet. 1000-tals tillkommer nu varje månad. Nästan samtliga överförs till Arbetsförmedlingen (AF) i det som alliansen döpt till arbetslivsintroduktion. Grundtanken är bland annat att AF skall göra en arbetsförmågebedömning under tre månader. Det har hittills visat sig att många kommer att stanna kvar inom Arbetsförmedlingen och delta i AF:s olika tjänsteutbud. Gott nog. För uppskattningsvis 30 procent finns däremot inte några tjänster hos AF som kan hjälpa personerna vidare. Att åter söka sjukskrivning är då för flertalet det rimligaste alternativet. Vad händer då?

För att Försäkringskassan (FK) över huvud taget ska behandla en ansökan om sjukpeng, får personen inte delta i någon aktiv åtgärd på AF som berättigar till aktivitetsstöd. FK betraktar då inte personen som sjuk. Personen måste alltså tacka nej till sin lön från AF och har heller inte någon sjukpeng beviljad. Ansökan om sjukpeng lämnas sedan in, utreds och behandlas av FK. Detta kan i värsta fall ta flera månader. Får personen då avslag på sin sjukpenningansökan, finns ingen ersättning att få vare sig från AF eller FK under hela utredningstiden!! Scenariot blir att personen i egna och Arbetsförmedlingens ögon är för sjuk för arbetsmarknaden, men i Försäkringskassans ögon för frisk för sjukskrivning. En klockren moment 22- situation som alliansen skapat med sin utsorteringskedja. I stället för att arbeta med konstruktiv och framåtsyftande rehabilitering, tvingas AF:s och FK:s handläggare försöka hjälpa människor att inte ännu mer sjunka ner i ekonomisk otrygghet. Alliansen har ju sedan tidigare drastiskt sänkt sjuk- och a-kasseersättningarna för människor.

Jag tycker det vore klädsamt och skulle öka trovärdigheten hos Katarina Brännström om hon också beskriver de negativa konsekvenser som drabbar medborgare med alliansens politik. Exemplen ovan kan mångfaldigas. Nu tror jag sannolikheten för det är närmast obefintlig, men kanske skulle Brännström prata lite med de människor som drabbas i vardagen

Håkan Frizén (V)

Vill du kommentera? Skicka mejl häroch skriv debattrubriken i ämnesfältet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.