Nyheter

Ansvar för framtiden

Vi vill att Sverige ska investera i en framväxande generations möjligheter att studera, flytta hemifrån, jobba och leva goda liv, skriver Tomas Eneroth (S), Carina A Elgestam (S) och Clas-Göran Carlsson (S) riksdagsledamöter för Kronobergs län.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2011
Tomas Eneroth, Carin Adolfsson Elgestam och Clas-Göran Carlsson. Foto: riksdagen
Tomas Eneroth, Carin Adolfsson Elgestam och Clas-Göran Carlsson. Foto: riksdagenFoto: 
Foto: 
Foto: 

2006 tog en moderatledd regering över styret i landet. Sedan dess har arbetslösheten cementerats på en mycket hög nivå samtidigt som arbetsgivarna inte hittar rätt kompetens för att anställa.

Regeringen har under tiden med stor iver omfördelat från dem som har lite till dem som har mycket. Skatterna har sänkts med över 100 miljarder kronor om året vilket har gjort ”utanförskapet” större. En växande grupp arbetslösa får i dag försörjningsstöd och barnfattigdomen ökar för förs­ta gången sedan krisen på 1990-talet.

Vi menar att det är möjligt och avgörande att Sverige väljer en annan väg med ansvar för både ekonomin och framtiden.

Nu gäller det att göra rätt saker. Läget i världsekonomin är allvarligt. Risken för recession i Europa är uppenbar. Det ställer stora krav på den ekonomiska politiken även i Sverige. Starka offentliga finanser är avgörande.

Vi vill prioritera investeringar i det som långsiktigt bygger Sverige starkt – utbildning infrastruktur och bostäder.

Vi vill att Sverige ska investera i en framväxande generations möjligheter att studera, flytta hemifrån, jobba och leva goda liv. Vi behöver utveckla svensk konkurrenskraft. Sverige behöver en förstärkt strategisk samverkan mellan staten, näringslivet och akademin med mer av samarbete och gemensamma prioriteringar av såväl forskningsresurser som utbildning. Vi vill införa en betydande riskkapitalfond. Vår jobbpolitik handlar också om att ge småföretag bättre villkor att våga utöka verksamheten och anställa. Detta behöver kombineras med extra stöd för att de som långvarigt står utanför arbetsmarknaden får riktiga anställningar.

Vi anser att en satsning på utbildning är den viktigaste och klokaste investering vi kan göra individuellt och tillsammans. Vi föreslår därför ett omfattande kunskapslyft med ytterligare platser inom vuxenutbildningen, högskola/universitet och folkhögskolor jämfört med regeringen. Vi föreslår att kommuner och landsting får ökade resurser. Kommunerna får resurser för att klara gymnasieskolan som har kraftiga elevminskningar de kommande åren, se till att gymnasieungdomar får sommarjobb för extra inkomst och erfarenhet. Vi föreslår också en stor satsning på utbildningsvikariat och traineeplatser för att möta generationsväxlingen, framför allt äldreomsorgen.

Vi tycker det är provocerande att de borgerliga riksdagsledamöterna låter de mest sjuka och ofta ekonomiskt svaga grupperna vara de som får betala för en bättre vård genom ett försämrat högkostnadsskydd. Vi tillför landstingen­ resurser och säger nej till ett försämrat högkostnadsskydd för dem som ofta kommer i kontakt med sjukvården och som behöver kanske livslång medicinering. Vi vill också stimulera sjukvården att möta de mest sjuka äldre och göra satsningar som leder till en mer jämlik vård.

I oroliga tider är det än viktigt att känna trygghet i att samhällets skyddsnät är så finmaskigt att man inte faller igenom. Vem som helst kan bli arbetslös eller sjuk och i dag är det endast 4 procent som har 80 procent i arbetslöshetsersättning.

Dagligen får vi ta del av brev och berättelser från människor­ som utförsäkras, som tvingas söka försörjningsstöd, som känner sig motarbetade av systemet samtidigt som de kämpar med en sviktande hälsa. Med en socialdemokratisk politik tar vi steg mot en mänskligare sjukförsäkring och mot en a-kassa med reell inkomsttrygghet. Väsentliga delar för ett arbetarparti som menar allvar med att ge människor förutsättningar till jobb och sysselsättning. Det är dags att ta ansvar för framtiden.

Tomas Eneroth, Carin Adolfsson Elgestam och Clas-Göran Carlsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.