Annons
Nyheter

Ärlighet varar längst

Genom att rycka ut en enda månads arbetslöshetsstatistik hävdar Tomas Eneroth att jag har fel och kräver en ursäkt, otroligt! Men varför är du inte ärlig, Eneroth? svarar Katarina Brännström.
Nyheter • Publicerad 30 december 2013

Det gällde om det blivit fler jobb och om arbetslösheten är lägre nu än 2010. Fakta: I varenda månad utom just november var arbetslösheten högre 2010! Inte heller om sysselsättningsgraden var Tomas Eneroth ärlig, den är nu på samma nivå som hösten 2006! Då högkonjunktur och goda tider, nu lågkonjunktur. Aldrig någonsin har fler arbetat än i juli i år och 280 000 nya jobb har kommit till! Sverige har dessutom den lägsta långtidsarbetslösheten i Europa. Även i Kronoberg kommer jobben till och arbetslösheten sjunker. Så kanske är det Tomas Eneroth som bör be mig om ursäkt!

S nämner aldrig hur Sverige drabbats av den djupa krisen och lågkonjunktur sedan 2008, det är inte trovärdigt. Man jämför arbetslöshet med Tyskland, England med flera länder, som dels har många fler låglönejobb dels med många kvinnor som aldrig anmäler sig till arbete, där arbetslöshetsersättningarna är kortare och villkoren tuffare. Är det så sossarna vill ha det i Sverige? I desperation sorterade sossarna bort människor ur arbetslöshetsstatistiken förr, de sjukskrevs och förtidspensionerades för att få ner siffrorna. Mer än halv miljon förtidspensionärer 2006 har nu sjunkit till drygt hälften med vår politik. Er göm-och-glöm-politik var förödande, både för individ och samhälle. Trots det var arbetslösheten hög, runt 8,0 procent under våren 2006.

Annons

Även om rödgröna inte erkänner det så är Sverige och alliansens politik ett föredöme på många sätt. Tomas Eneroth vet ju innerst inne trots svartmålning att både RUT, ROT och jobbskatteavdrag varit gynnsamt för svensk arbetsmarknad senaste åren. Drygt 220 000 fler människor arbetar nu än 2006, tack vare vår stimulanspolitik, trots den långa lågkonjunkturen. Det är fantastiskt bra. Och sluta klaga på jobbskatteavdraget, om mindre än en vecka har ni ju accepterat alla fem!

Det är nya tider nu, men S lever kvar med blicken i backspegeln. Mer än hälften av S-budgeten går till höjda ersättningar av olika slag, inte till jobbskapande åtgärder eller investeringar som Eneroth vill påskina. Man talar om miljonerna till skolan etc men gömmer miljarderna för att höja ersättningar till dem som inte arbetar. Man höjer kostnader för att anställa, tar bort jobbskapande stimulanser som sänkt matmoms på krogen och höjer skatter för vanligt folk. Och ska man regera med Mp och kanske V blir det ännu sämre, med skyhöga skattehöjningar, som hotar jobben.

Sverige är på rätt väg, men det finns mer kvar att göra. Jag är stolt men ännu inte nöjd och lovar arbeta hårt för ett fortsatt alliansstyrt Sverige. Tomas Eneroth bör berätta om med vilka S ska regera och vad svenska folket kan vänta sig, om han vore ärlig!

Katarina Brännström (M)

Riksdagsledamot

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons