Nyheter

Att arbeta heltid kan bli möjligt

Nyheter • Publicerad 7 januari 2013

En studie av deltidsanställningar och personalkostnader i svenska kommuner har gjorts av Pär Nyman.

Uppsatsen undersöker hur andelen deltidsanställningar inom den kommunala verksamheten påverkar kommunernas personalkostnader.

En mycket kort sammanfattning av resultatet visar att en kommun som minskar de deltidsanställda med 10 procent beräknas sänka sina personalkostnader med 1 200 kronor per kommuninvånare och år.

Resultaten bygger på ett material hämtat från samtliga kommuner mellan åren 1998 och 2006. Modellerna är signifikanta vilket betyder att det finns ett samband mellan den tioprocentiga minskningen av deltidsanställda och sänkningen av personalkostnaden med 1?200 per kommuninvånare och år.

I Tv-nyheterna morgonen den 27 december tog man upp hur/om kommunerna erbjuder sina anställda möjlighet att arbeta heltid.

Socialdemokratiska partisekreteraren Carin Jämtin och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) var intervjuade i inslaget och båda ser allvarligt på frågan.

I Uppvidinge har Moderaterna skrivit en motion i ärendet om att utreda frågan och på senaste Kommunfullmäktige stöttade bland annat Socialdemokraterna denna motion som beviljades av fullmäktige.

ROLF GREEN

Uppvidingemoderaterna

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.