Nyheter

Att lita på milda vintrar är ingen bra miljöstrategi

Kommentar till Ökat utsläpp efter kalla vintrar av Anna Tenje den 10 oktober.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2011

Hur kan man hejda koldioxidutsläppen i Växjö?

Koldioxidutsläppen ökar i Växjö och den negativa påverkan på klimatet blir större i stället för mindre. Men eftersom Anna Tenje kan hitta förklaringar till detta i att vi har haft ovanligt kalla och långa vintrar känner hon sig lugn inför detta besked.

Bo Frank är inte heller orolig då han påpekar att om vi bara hade haft normala vintrar skulle kommunens utsläpp inte ha varit lika stora.

Lugn ska Anna Tenje definitivt inte känna sig, och blåögda förhoppningar om att framtidens vintrar ska vara normala är inte en acceptabel strategi för hur vi i Växjö ska jobba med klimatfrågan.

För att möta de klimatutmaningarna och uppfylla Växjös mål om ett 100 procent minskning av koldioxid­utsläpp till år 2030 behövs vi i Miljöpartiet. Det är vi som står för en framtidsinriktade syn på miljöfrågor och som kan komma med konkreta och genomförbara åtgärder. Snart kommer Växjös kommunfullmäktige ta ställning till två av Miljöpartiets förslag som kan bidra till en minskning av koldioxidutsläpp. ­Det gäller vår motion om gröna tak och gröna väggar samt en om samåkning på landsbygden.

Gröna tak kan hjälpa oss nå klimatmålen bland annat genom att ta upp växthusgaser. De bidrar dessutom till energieffektivisering av byggnader genom isolering mot kyla och värme. Syftet med vår samåkningsmotion är att göra det möjligt för människor som bor på landsbygden att samordna sina bilresor och därmed minska sina koldioxidutsläpp.

Det är uppenbart att åtgärder behöver vidtas för att hejda koldioxidutsläppen. Vi kan inte förlita oss på milda vintrar för att klara våra klimatmål.

Miljöpartiet har flera konkreta förslag till hur vi kan nå dessa mål och vi bidrar gärna i det arbetet!

CHERYL JONES FUR (MP)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.