Både elever och lärare behöver sportlovet för återhämtning
Denna komptid tvingades jag i år att använda till att rätta och kommentera 83 arbeten om Upplysningstiden, Enväldets tid och Franska revolutionen. Så ser det ut för de flesta lärare då lärarrollens uppgifter medför att få av oss hinner med att utföra vårt arbete under vår arbetstid.
Jag och mina kollegor sitter kvällar, helger och lov med lektionsförberedelser, administrationsuppgifter och inte minst rättning av elevarbeten. Vi gör det för att hinna med, för att vi vill göra utbildningen så bra som möjligt för eleverna och för att vi anser att kunskap och utbildning är viktigt. Till följd av minskade resurser, större grupper och de nya skolreformerna, Lgr11 och Gy11, tvingas vi lärare lägga alltmer tid på administration och på att utanför arbetstiden få verksamheten att gå ihop.
Man måste fråga sig vilken annan yrkesgrupp som utför ett dylikt gratisarbete? Detta samtidigt som många uttrycker avundsjuka eftersom lärare alltid är lediga.
Nu vill Växjös egen furste Bo Frank att sportlovet ska avskaffas och hans motiv är det förment ädla att det bara är rika som kan åka bort med sina barn på loven.
Men skolloven handlar inte om vilka resor man kan eller inte kan göra utan det handlar om lärarnas arbetstid.
När anser Bo Frank att vi lärare ska få vara kompensationslediga för vår inarbetade tid? Skolloven fyller även en annan funktion; i den alltmer betygshetsande och utslagsskapande skolan är det många elever som känner stor press och mår dåligt.
Eleverna behöver tid för återhämtning och aktiviteter utanför skolans värld. Här fyller sportlovet en mycket viktigt funktion då till exempel föreningslivet ordnar många stimulerande och allsidiga aktiviteter.
Visst kan det vara en lockande tanke att låta elever få extra stöd och hjälp under loven, det anser jag vara en bra idé, men är Bo Frank villig att skjuta till dessa resurser?
Jag tvivlar med tanke på att han och hans allians just nu skär ned på gymnasieskolan med 13 miljoner kronor.
När jag arbetade under mitt kompensationslediga sportlov lärde jag mig massor av de arbeten mina duktiga elever skrivit, bland annat att man under upplysningstiden ersatte sina enväldiga furstar med något helt nytt, med idéer om att man måste lyssna på sina medborgare och föra en politik i deras intresse. När så inte skedde kastades furstarna bort, det är därför denna tid i historien även kallas Revolutionernas tid.
Det kanske är dags för Växjös enväldige furste att lära av historien?
Växjös egen furste Bo Frank vill att sportlovet ska avskaffas och hans motiv är det förment ädla att det bara är rika som kan åka bort med sina barn på loven. Men skolloven handlar inte om vilka resor man kan eller inte kan göra utan det handlar om lärarnas arbetstid, skriver Jan-Åke Karlsson , Kommunistiska Partiet, Växjö.