Nyheter

Behåll akutsjukvården i Ljungby

Kvaliteten på vården vid mindre sjukhus är inte sämre än på stora för vanliga sjukdomar. Det är annorlunda vid extremt ovanliga tillstånd. Där behövs regionvård eller nationella centra, skriver Bengt Järhult, distriktläkare Ryd.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2013
Ljungby upptagningsområde överutnyttjar inte köpt vård utanför länet.
Ljungby upptagningsområde överutnyttjar inte köpt vård utanför länet.Foto: Ulph Karlsson

Vad kommer strukturöversynen av sjukhusvården (Smålandsposten 21 december) innebära för kronobergarna?

I alternativ 1 flyttar all ortopedi från Växjö till Ljungby och kirurgin i länet centraliseras till Växjö. Ljungby läggs ner som akutsjukhus. Landstingsråd Suzanne Frank (M) kommenterade 22 december i Radio Kronoberg att sådana rockader inte är aktuella.

Varför har hon då givit direktiv att utreda saken? Är det en kuliss bakom vilken man tänker genomdriva alternativ 2?

Alternativ 2 innebär en något långsammare död för akutsjukhuset i Ljungby. Till en början stänger kirurg­akuten klockan 21, intensivvården försvinner och den kirurgiska disciplinen får ett avskalat innehåll. Det kommer leda till läkarflykt, kompetenssänkning och dyrbara patientströmmar till andra län.

Det blir Blekinge i repris, där Karlshamn mist sitt akutsjukhus i sammanslagningen med Karlskrona. Alternativ 2 startar precis som i Blekinge, en decennielång förgörande konflikt mellan östra och västra Kronoberg, mellan politiska företrädare och olika läkargrupper.

Att Suzanne Frank släppt fram denna utredning är inte förvånande, då hon begärt att länet ska anslutas till region Skåne, som inte vill ha två akutsjukhus i Kronoberg.

Hon krattar manegen åt Skåne i sin tro på stordrift i Malmö-Lund, detta i stället för en nära vård i Kronoberg. Men att Centerpartiet, som är så starka i Ljungby och som är emot en sydsvensk storregion, gått med på att utreda nedläggning av Ljungby akutsjukhus är svårförståligt. Men Centerpartiet har väl fullt upp med viktigare saker som månggifte, sänkt skatt för de rika och slopad skolplikt.

I sin allians med Suzanne Frank har Centerpartiet inte ens bevakat att utredningsledning har företrädare med från Ljungby eller primärvården, som har en avgörande betydelse för ett sjukhus vårdplatsbehov. En utrednings sammansättning avgör dess resultat.

I förstudien framgår att de tre västra kommunerna har 30 procent lägre utnyttjande av sjukhusvård än öst har. Detta helt centrala faktum drar utredningen ingen slutsats av. Sjukligheten och livslängden är inte annorlunda i väst. Ljungby upptagningsområde överutnyttjar inte köpt vård utanför länet. Det är det lilla lasarettet med sina korta beslutsvägar och sitt nära samarbete mellan klinikerna, och med primär- och kommunal vård, som är så kostnadseffektivt.

Även om det låga utnyttjandet mest gäller medicinpatienter är en medicinklinik beroende av kirurgkonsultationer, gemensamma bedömningar och intensivvård, det vill säga ett fullvärdigt akutsjukhus.

Det är Växjö som borde lära av Ljungby! Att med översynens bristande underlag slå sönder Kronobergs mest effektiva vård är insiktslöst. Alliansens gapande budgetunderskott skulle vara borta om hela länet hade samma låga vårdutnyttjande som i Ljungby. Psykiatrin skulle kunna återfå de många miljoner alliansen tagit från den och primärvården få resurser för det ständigt vidgade uppdrag som läggs på den. Utred i detalj orsakerna till östra Kronobergs dyra sjukhusutnyttjande innan någon halsbrytande strukturförändring sker! Det är en jämlikhetsfråga som borde intressera Centerpartiet och den politiska vänstersidan.

Kvaliteten på vården vid mindre sjukhus är inte sämre än på stora för vanliga sjukdomar. Det är annorlunda vid extremt ovanliga tillstånd. Där behövs regionvård eller nationella centra. Statens vetenskapliga institut SBU kunde 2011 konstatera att det saknas bevis för att kvaliteten blir bättre av centralisering. Det gäller även vanliga kirurgiska sjukdomar. Därför är det så ohederligt av företrädarna för strukturutredningen att, såsom skett, i massmedia smutskasta Ljungby med några illasinnat utvalda registerdata om operationsresultat, ryckta ur sitt sammanhang.

Tolkningen av registerdata ska överlåtas till professionen och inte användas för att manipulera vanligt folk utan medicinska kunskaper. Ska Växjö lasarett dömas ut som vårdinrättning därför att ett barn avled vid operation?

Naturligtvis inte, en helhetsbedömning måste göras. Nu är det dags att börja en saklig diskussion om länets sjukhusvård.

Bengt Järhult

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.