Annons
Nyheter

Blå dunster är också dunster

Kommentar till Nu sänker vi skatten, som vi lovade av Finn Bengtsson (M) och Johan Hultberg (M) den 28 februari.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2011

Inlägget är ett sällsynt bra exempel på ”hur man luras utan att ljuga” genom att presentera utvalda uppgifter utan helhetsbild.

”Alliansregeringen har sänkt skatten för pensionärer i tre steg”, säger skribenterna. ”Den största skattesänkningen för pensionärer i svensk historia”, hävdar de i all blygsamhet. Att garantipensionen höjts med mer än 900 kronor/månad sedan 2006 är ett annat självbelåtet konstaterande.

Annons

Låt mig först säga att de skattetabeller som Riksskatteverket erbjuder på sin hemsida visar att garantipensionen år 2006 var 7?047 kronor per månad före skatt, och att den 2011 är 7?597 kronor per månad. Skillnaden blir inte över 900 kronor utan 550 kronor/månad. Men visst, en liten felräkning är ju inte hela världen.

Att pensionärerna kunnat glädjas åt den största skattesänkningen i svensk historia är möjligen korrekt. Skatten på garantipensionen har sänkts med hela 128 kronor per månad räknat från 2008. Tittar vi på åren 2010–2011 så har våra garantipensionärer efter skatt kunnat glädjas åt en nettoinkomstökning om hela 73 kronor per månad (32:ans skattetabell).

En löntagare med samma inkomst som garantipensionären har under samma tid kunnat glädjas åt en skattesänkning om 148 kronor per månad, och en nettoinkomstökning om 178 kronor per månad.

Det som de två skribenterna inte talar om är att pensionären och löntagaren redan i utgångsläget behandlas helt olika, så att skatten för pensionären är väsentligt högre. I dagsläget är skatteavdraget för en garantipensionär 1?688 kronor per månad, medan löntagaren slipper undan med 996 kronor. Pensionären får alltså 692 kronor per månad eller 8 300 kronor per år mindre i plånboken är löntagaren.

Principen gäller vid jämförelser inom alla inkomstskikt. En pensionär som har 15?000 kronor per månad i pension får efter skatt ut drygt 1?000-lappen mindre än en löntagare med samma inkomst. Tittar vi på en riktig ”10-taggare” med 50?000 per månad i pension så får han (för det är säkert en han) ut drygt 20?000 kronor mindre per år än en löntagare med samma månadsinkomst.

Orsaken till denna djupt orättfärdiga och diskriminerande beskattning är det så kallade jobbavdraget. Den som har jobbat ett helt liv och nu ska ”ta ut sin uppskjutna lön” som pension, ja honom eller henne kan vi klämma åt lite extra. Pensionärsorganisationerna är ändå så svaga att detta är riskfritt. Det måste väl vara så de stora tänkarna har resonerat?

Jag och många med mig som alltid röstat med moderaterna känner inte igen oss. Visst har nuvarande regering lyckats utmärkt med landets ekonomi, men att så som skett låta dem som har det mest bekymmersamt ekonomiskt ta en oproportionerligt stor del av nödvändiga uppoffringar är djupt orättfärdigt och rent av oetiskt.

Att säga att skatteskalorna inte är olika utan hävda att de arbetande ”bara” får nyttja ett avdrag är en retorik som grovt underskattar pensionärerna. Säg i så fall som det är – ni är gamla och er kan vi hantera efter behag. Blå dunster är också dunster.

MODERAT - ALLTJÄMT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons