Annons
Nyheter

Blomlådor som hastighetsdämpare

Växjö kommun arbetar fortlöpande med trafiksäkerhetsfrågor och höga hastigheter är en ständigt återkommande problematik.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014
Tekniska nämnden har beslutat att i vissa fall bevilja fastighetsägare att placera ut blomlådor som en hastighetssänkande åtgärd på sin gata.
Tekniska nämnden har beslutat att i vissa fall bevilja fastighetsägare att placera ut blomlådor som en hastighetssänkande åtgärd på sin gata.Foto: Annette Johansson

Tekniska nämnden har beslutat att i vissa fall bevilja fastighetsägare att på sin villagata placera ut blomlådor som en hastighetssänkande åtgärd. Utplaceringen sker efter strikta riktlinjer vad gäller framkomlighet för räddningstjänst och servicefordon samt synbarhet.

Kommunen beslutar och märker ut platsen för blomlådorna och dessa ska sedan byggas och märkas med reflexer enligt anvisning och alltid stå på den markerade platsen. Då blomlådor endast förekommer på gator med föreskriven låg hastighet är dessa åtgärder redan anpassade till högsta tillåtna hastighet varför varningsmärke för avsmalnande väg inte krävs. Värt att notera är också att det inte heller alltid krävs varningsmärke före farthinder i form av gupp om dessa är anpassade till den rådande högsta tillåtna hastigheten på vägen.

Annons

Polisen yttrar sig inte i varje enskilt ärende gällande blomlådor men vi har en tydlig dialog med polisen kring trafik­säkerhetsfrågor där även blomlådor ingår. Kommunen har som väghållare ett stort ansvar för säkerheten och att inte olyckor sker, men även trafikanten har stort ansvar att följa vägmärken och framföra sitt fordon i en sådan hastighet att man har kontroll.

Blomlådor är, där det fungerar, tekniskt och funktionsmässigt en möjlighet för boende att kunna påverka sin närmaste trafikmiljö.

Per-Olof Löfberg , trafikplaneringschef Växjö kommun

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons