Nyheter

Bonden räddar landsbygdens framtid

Sverige har ett djurskydd i världsklass och världens mest miljövänliga jordbruk. En liter svensk mjölk ger bara runt hälften så stora utsläpp av växthusgaser som genomsnittet i världen, skriver Roger Tiefensee (C), riksdagsledamot och miljötalesman och Patrik Davidsson (C) förbundsstyrelseledamot Centerpartiets Ungdomsförbund och kommunpolitiker i Uppvidinge kommun.
Nyheter • Publicerad 6 september 2012
I EU har man lägre krav på djurskydd än vad Sverige har. Foto: Urban Nilsson
I EU har man lägre krav på djurskydd än vad Sverige har. Foto: Urban NilssonFoto: 

Hur skulle Sverige vara utan den svenske bonden?

Utan bonden skulle vi inte ha några öppna landskap, annat än parklandskap i städerna. Vi skulle inte ha den artrikedom i naturen vi har i dag. Vi skulle inte ha tillgång till lokalt producerad mat i affärerna. Människor på landsbygden skulle troligen ha packat ihop och flyttat.

De gröna näringarna är landsbygdens ryggrad. Betande djur ser till att landskapet hålls öppet och bevarar den biologiska mångfalden.

Bönder skapar tillväxt och arbetstillfällen, och de producerar den mat som vi alla gillar att äta. De gröna näringarna, som även inkluderar skogen, står för nio procent av Sveriges BNP och sysselsätter ungefär 400 000 människor. Det är jobb som i huvudsak finns där det är ont om andra jobb.

Detta håller dock på att ändras. Vi har sett en negativ utveckling under en längre tid, men nu är läget akut. Våra drygt 5 000 svenska mjölkbönder befinner sig mitt i en kris. Från år 2000 till år 2011 har mjölkföretagen i Sverige minskat med 55 procent. På grund av kraftigt höjda priser på fodret i kombination med lägre priser per kilogram producerad mjölk visar allt fler mjölkbönder röda siffror i sitt bokslut.

Sverige har ett djurskydd i världsklass och världens mest miljövänliga jordbruk. En liter svensk mjölk ger bara runt hälften så stora utsläpp av växthusgaser som genomsnittet i världen.

I EU har man lägre krav på djurskydd och miljöhänsyn vilket gör utländska varor billigare än svenska. Redan nu sker en tredjedel av miljöpåverkan från vår mat utomlands, eftersom vi importerar allt mer av maten. Med svensk mat minskar vi de ekologiska fotavtryck som vår konsumtion i Sverige ger upphov till.

Det finns ingen regering i modern tid som gjort mer för bönderna är just denna. Vi har redan gjort mycket för att minska kostnaderna för bönderna, bland annat genom att ta bort kontrollavgifterna på 90 miljoner kronor vid slakt och slopa handelsgödselskatten vilket har minskat böndernas kostnader med 300 miljoner kronor. Vi har sänkt sociala avgifter och egenavgifter och har totalt minskat den administrativa bördan med 37 procent, och vi nöjer oss inte förrän vi når 50 procent till år 2014.

Det vi politiker kan göra för mjölkbönderna är att vara aktiva vid förhandlingarna av EU:s kommande jordbruksbudget, vara aktiva för att det i stöden ska tas hänsyn till miljövärden och öppna landskap.

Även du som medveten konsument kan göra aktiva val för att rädda den svenske bonden och rädda jobben på landsbygden.

Hur Sverige skulle vara utan bonden kan vara en fråga som vi snart kan få se ett olyckligt svar på om vi, alla, inte agerar. Det val du gör när du handlar har inte enbart betydelse för miljön, utan även för djurens villkor och det svenska landskapet.

Roger Tiefensee

Patrik Davidsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.