Borgerlig splittring försvagar Sverige
Det kan jämföras med alliansens valplattform som förra gången presenterades en månad före valet 2006 och innehöll få konkreta besked om utrikespolitiken. Det saknades redan då en gemensam linje om Nato, euron och biståndet. Att från Hökmarks sida försöka ge sken av att man är enade i säkerhets- och utrikespolitiken är därför att vilseleda väljarna. Man är dessutom fortfarande djupt oense om viktiga grundläggande frågor, vilket återkommande försvagar regeringens handlingskraft. Säkerhetspolitiken och Sveriges militära alliansfrihet är en sådan fråga.
Med en rödgrön försvars- och säkerhetspolitik råder inga tvivel om var Sverige står. Vår militära alliansfrihet ligger fast och vi ska inte gå med i Nato.
Från de borgerliga par-tierna låter det annorlunda. Folkpartiet vill att Sverige snarast går med i Nato. Moderaterna menar att Sverige bör söka medlemskap, men anser att det kan ske först när det finns bred politisk enighet. Centern vill behålla den militära alliansfriheten. Kristdemokraterna säger nej till Natomed-lemskap, men företrädare för partiet uttrycker- sig ibland svajigt om den militära alliansfriheten. Statsminister Fredrik Reinfeldt har därför inte nämnt den militära alliansfriheten i sina två senaste regeringsförklaringar. Otydligare kan inte Sveriges nuvarande säkerhetspolitiska hållning uttryckas.
Vi lägger också stor vikt vid det konfliktförebyggande arbetet. Massförstörelsevapen utgör ett reellt hot mot vår trygghet och vårt mål är en fullständig avveckling av massförstörelsevapen. När världen äntligen börjat tala om nedrustningsfrågorna igen har Sverige under den borgerliga regeringen valt att tiga. Landets utrikesminister Carl Bildt nämner nedrustningsfrågorna lika ofta som jämställdhetsfrågorna – knappast alls.
Vi vill i stället återföra Sverige till en tätposition i nedrustningsfrågorna. Sverige kan vara en positiv kraft i det internationella arbetet för nedrustning. Vi inom det rödgröna samarbetet vill agera för att få EU att vara en pådrivande nedrustningskraft. Vi vill använda Blixkommissionens rapport som grund för ett intensifierat svenskt arbete för nedrustning och icke-spridning. Vi tycker även att Sverige ska vara drivande för att reglera och minska olaglig vapenhandel.
Sverige bör utveckla en nationell handlingsplan kring lätta vapen som tydliggör svenska strävanden inom området och som möjliggör uppföljning och utvärdering av svenska positioner och åtgärder. Vi kommer också att agera för att få tillstånd ett effektivt internationellt avtal för vapenhandel (Arms Trade Treaty).
Detta är bara några exempel på viktiga utrikespolitiska ställningstaganden som vi gemensamt redovisat som agenda för en röd-grön regering. Hökmarks yviga debattartikel står i bjärt kontrast till rege-ringens lågmälda och otydliga utrikespolitik, vars huvudsyfte ibland snarast verkar vara att inte väcka uppmärksamhet. Något som inte bara vi, utan också internationella fredsrörelsen, biståndsorganisationer och många, många andra beklagar.
Tomas Eneroth, (S)
Tomas Eneroth, (s), riksdagsledamot, svarar på Gunnar Hökmarks artikel om hur socialdemokraterna kan ge vänstern inflytande över utrikes- och säkerhetspolitiken.