Annons
Nyheter

Bostadsbrist – mycket snack lite verkstad

Nyheter • Publicerad 12 september 2014

Frågan om bostadsbrist tar en allt större plats i hetluften. Användningen av ordet bostadsbrist har, enligt en undersökning i mediebevakningsföretagets Retrievers arkiv, ökat med 65 % på 3 år. Enligt samma källa har ordet bostadsbyggande omskrivits 55 % mer och marknadshyror 57 % mer. Det är väldigt mycket snack men i verkstaden händer det inte så mycket.

Vi bor i en hyresrätt på Mörners väg. Vi har i flera år letat efter en större bostad men det verkar nästan omöjligt. Ekonomin har sina gränser när det gäller köp. Vår bakgrund sätter ofta stopp hos privata uthyrare. Poängen är inte tillräckliga för de få lägenheter som finns att hyra via den kommunala kön.

Annons

Sverige är ett glesbefolkat land. Vi är nästan 9,6 miljoner på drygt 450 000 km2 vilket ger ca 21 personer/km2. Det finns således gott och utrymme för byggande. Våra ungdomars liv ska inte stå på vänteläge. Sverige behöver en ny bostadspolitik med höga ambitioner och ansvarstagande. Alla människor ska ha möjlighet att leva i bra bostäder till rimliga kostnader i en trygg boendemiljö. Så är det inte i dag. Regeringens enda svar har hittills varit att underlätta för andrahandsuthyrning och så kallade Attefallshus. I övrigt har man lämnat ifrån sig alltmer av det som borde vara politikens ansvar till marknaden.

Bostadsbristen är något vi i Vänsterpartiet diskuterar dagligen. Med mer inflytande ska vi se till att bostadsbristen byggs bort. Särskilt stor satsning kommer att läggas på hyresrätter som alla medborgare, unga som gamla, kommer att ha råd med. Unga människor är värda att kunna flytta hemifrån och påbörja sina vuxenliv. Det är viktigt att det finns möjlighet att flytta dit det finns jobb och utbildningsplatser. Det är också viktigt att byggandet sker på så vis att det motverkar segregation. Vänsterpartiets mål är att det, runt om i landet, ska byggas 40 000 nya bostäder om året. I Växjö ska det under de kommande 4 åren byggas minst 2 000 bostäder. Vi är därför beredda att avsätta statliga medel de kommande 10 åren för att långsiktigt investera i byggandet av hyresrätter, bostadsrätter, äganderätter och egna hem.

Vi i Vänsterpartiet föreslår därför att det införs ett statligt investeringsstöd för byggande av miljövänliga hyresrätter med rimliga hyror. Förslaget möjliggör en fördubbling av antalet nyproducerade hyresrätter jämfört med idag, samtidigt som det skapar arbetstillfällen. Även dagens bostadsbestånd måste rustas upp och energieffektiviseras.

Samtidigt som frågan om bostadsbrist blir allt hetare, ligger bostadsbyggandet på en historiskt låg nivå. Under de senaste åren har antalet byggda bostäder i Sverige legat runt 20 000/år, en byggtakt som under de senaste 50 åren bara underskridits under några år på 90-talet. Detta är oacceptabelt. Sverige behöver en ny bostadspolitik. En politik som håller i längden och tar hänsyn till fler än bara de som har råd att köpa sig en bostad. Det är dags för mindre snack och mer verkstad.

Selma Beglerbegovic (V)

Zinar Canpolat (V)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons