Annons
Nyheter

Bra om före detta elever rekommenderar sina skolor

 Carl-Olof Bengtsson (S), ledamot i gymnasienämnden och dess arbetsutskott för S, kritiserade i tisdagens tidning mitt uttalande på twitter där jag rekommenderade Procivitas som gymnasieskola.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2012
Oliver Rosengren.Foto: 

 Carl-Olof Bengtsson, sitter i Gymnasienämnden för Socialdemokraterna, kritiserade i gårdagens tidning mitt uttalande på twitter där jag rekommenderade ProCivitas som gymnasieskola. Debatten om skolornas marknadsföring är aktuell och relations- och dialogbaserad marknadsföring, exempelvis rekommendationer, är den moderna formen av marknadsföring och är dessutom gratis. Då borde det vara fördelaktigt att befintliga och före detta elever rekommenderar sina skolor eftersom det på sikt skulle kunna leda till sjunkande marknadsföringskostnader. Jag gjorde det och jag hoppas att studenter från Katedralskolans, Kungsmadskolan och Teknikums också gör det.

I den budget som Socialdemokaterna röstat för står det ”I utbildningsstaden Växjö spelar alla skolor, kommunala som fristående, en viktig roll.” Efter Carl-Olof Bengtssons drygt tio år som kommunalråd och två gånger min egen livslängd i Kommunfullmäktige, hade jag förväntat mig en helt annan syn på vår roll som politiker från honom. Som Moderat tycker jag inte att det är driftsformen som är det viktiga, vi har ett ansvar för eleverna oavsett om de finns i skolor där vi är huvudmän eller inte. Socialdemokraterna visar återigen på en gammalmodig syn på utbildning och i vanlig ordning tycker dem att system är viktigare än kvaliteten på elevernas utbildning. Moderaterna vill bygga en kunskapsskola som tar tillvara på elevernas styrkor och hjälper dem i deras svagheter. För att lyckas med det behöver vi de bästa skolorna, oavsett driftsform. Min syn på mitt uppdrag som skolpolitiker är att jag, med hjälp av verktyg som mål och uppföljning, ska göra mitt yttersta för att skapade bästa tänkbara förutsättningarna för kommunens elever att få en utbildning av hög kvalitet i en skola där de känner sig trygga. En skola där eleverna får kunskap som de har nytta av hela livet genom egna erfarenheter och engagerade och kunniga lärare. Vad den skolan har för driftsform är som sagt inte relevant för mig. Socialdemokraterna verkar tycka att kommunala skolor per definition är bättre och bör värnas av principskäl, Moderaterna tycker att det viktiga är kunskapsförmedlandet oavsett huvudman.

Annons

Mina tre frågor till Carl-Olof Bengtsson blir, med anledning av ovanstående:

1. På vilket sätt han tror att prioritering av driftsform före eleverna ska ge högre kvalitet på utbildningen i Växjö?

2. I Växjö har vi ett stort antal elever på fristående skolor, anser du att dem och deras utbildning står utanför vårt ansvarsområde?

3. Bör en ledamot i exempelvis Kulturnämnden, som besöker en icke-kommunal kulturinrättning och uppskattade besöket, undvika att rekommendera denna till andra med samma motivering som du använder i din argumentation?

Oliver Rosengren (M)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons