Annons
Nyheter

Brott och otrygghet begränsar friheten

Att brott, otrygghet och oro för brott begränsar den enskildes frihet är­ oacceptabelt oavsett om det är en man eller en kvinna som drabbas. Vi måste dock fundera på varför kvinnor i en mycket högre utsträckning än män känner oro, skriver Johan Hultberg (M), riksdags­ledamot Kronoberg, Marianne Nilsson (M), ordförande för ­Moderatkvinnorna i Kronoberg och Catharina Winberg (M), vice ordförande för Moderatkvinnorna i Krono­berg.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2014
Fler poliser, kraftfulla­ resurstillskott till hela rättsväsendet, strängare straff, ökad fokus på brottsoffren och brottsförebyggande arbete­ spelar helt enkelt roll för att minska brott, skriver artikelförfattarna.Foto: Jens L Estrade/TTFoto: 

Nyligen presenterade Brottsförebyggande rådet (BRÅ) resultaten från den Nationella trygghets­undersökningen (NTU) 2013. Det är på det hela taget glädjande läsning.

Tryggheten i samhället har ökat, oron att utsättas för brott har minskat och utsattheten för brott mot enskild person likaså. Vi är övertygade om att Allian­sens stora satsningar på, och reformer av, rätts­väsendet har bidragit till detta. Fler poliser, kraftfulla­ resurstillskott till hela rättsväsendet, strängare straff, ökad fokus på brottsoffren och brottsförebyggande arbete­ spelar helt enkelt roll.

Annons

Även om trenden enligt NTU 2013 är positiv utgör undersökningen samtidigt en viktig påminnelse om hur brott, otrygghet och oro för brott begränsar människors frihet.

Undersökningen visar också väldigt tydligt att det särskilt är kvinnor som känner sig otrygga. Otryggheten får också konsekvenser i vardagen för fler kvinnor än män. Hela tio procent av kvinnorna som deltog i NTU 2013 uppgav att deras oro för brott påverkar­ livs­kvaliteten. Det är fyra gånger fler kvinnor än män som känner oro när de går ut sent en kväll. Detta är mycket allvarligt. Ingen människa i Sverige ska behöva ta en annan väg hem eller avstå från ett biobesök eller en kvällspromenad av rädsla för att utsättas för brott.

Att brott , otrygghet och oro för brott begränsar­ den enskildes frihet är oacceptabelt oavsett om det är en man eller en kvinna som drabbas. Vi måste dock fundera på varför kvinnor i en mycket­ högre utsträckning än män känner oro. Vi vill vara försiktiga med att spekulera om orsakerna men den egna utsattheten för brott och rädslan för att utsättas för sexualbrott tror vi är två viktiga delförklaringar.

Mörkertalet är stort när det gäller sexualbrott. Sexualbrott är den brottstyp som anmäls i lägst utsträckning. Vi tror att det var viktigt att sexual­brottslagstiftningen under fjolåret skärptes. Skärpningen innebar bland annat att fler fall av sexuella­ utnyttjanden kriminaliserades som våldtäkt. Därmed har det gjorts tydligare att även situationer där ett offer möter övergreppet med passivitet är en våldtäkt.

Vilka signaler samhället, genom bland annat lagstiftning, sänder ut tror vi spelar en viktig roll, inte minst när det handlar om benägenhet att våga och orka anmäla sexualbrott.

Ett annat område där kvinnor är särskilt utsatta­ är våld i nära relationer. Fem av sex som utsätts i Sverige är en kvinna. För att ta krafttag mot våld i nära relationer har rege­ringen bland annat tillsatt en särskild samordnare med uppdrag att samla alla goda krafter i arbetet mot våldet.

Alliansen har också skärpt straffen för allvarliga våldsbrott och utökat brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning till att omfatta fler brottstyper än tidigare, så som överträdelse av kontaktförbud. Utsatta kvinnor måste ges ett ordentligt skydd.

När det gäller stöd och skydd av utsatta kvinnor är kvinnojourernas och andra ideella organisationers betydelse viktig att lyfta fram. Dessa organisationer vill vi därför fortsatt stärka.

Vi vill också att polisen i hela Sverige ska ha särskilda kontaktpersoner för brottsoffer för att ge bra stöd och skydd. Det har Polismyndig­heten i Kronoberg vilket vi tror skapar bättre förutsättningar för bra stöd till brottsoffer.

Mycket bra arbete pågår men mer måste göras för att bekämpa alla brott och då inte minst sexual­brott och våld i nära relationer. Därför vill vi moderater fortsatt stärka rätts­väsendet, ge polis och åklagare fler och bättre verktyg, skärpa påföljderna för vissa brott och vidare­utveckla det brottsförebyggande arbetet. Vårt individuella ansvar får heller inte glömmas bort. Vi måste var och en ta avstånd från våldet och ge stöd till dem som utsätts.

Annons

Johan Hultberg (M) , riksdagsledamot Kronoberg,

Marianne Nilsson (M) , ordförande för ­Moderatkvinnorna i Kronoberg

Catharina Winberg (M) , vice ordförande för Moderatkvinnorna i Kronoberg.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons