Annons
Nyheter

Budkaveln går - ta tillvara Mobergs arv

Utvandrarnas Hus har blivit en viktig källa för släktforskning. SVT uppmärksammar och har genom åren uppmärksammat utvandringen - senast genom program om svenskättlingar som söker sina rötter i Sverige. Väl att märka har nu också Kungliga Dramatiska Teatern genom Mats Ek tagit upp Vilhelm Mobergs verk. Ett verk som tillsammans med andra av Mobergs berömda böcker berätta om ett samhälle som nyss fanns men inte finns längre, skriver Olle Dahlin, aktiv medlem i Vilhelm Mobergssällskapet.
Nyheter • Publicerad 19 december 2013
Moberg var under lång tid Sveriges mest spelade dramatiker.
Moberg var under lång tid Sveriges mest spelade dramatiker.Foto: Sif Erlandsson

Är Kronobergs politiker mer njugga än andra i sin inställning till bygdens kanske allra störste son – Vilhelm Moberg?

Vilhelm Moberg gav den svenska utvandringen till Amerika en identitet genom sitt epos om Karl Oskar och Kristina. En enorm insats som gav honom epitetet (förra) århundradets författare. Utvandring som forskningsprojekt kom upp på dagordningen – Läs Utvandrarnas Hus – och emigrationen inlemmades i den historieskrivningen. Jan Troell och Bengt Forslund insåg värdet genom filmen och Björn och Benny genom musikalen. Utvandrarnas Hus har blivit en viktig källa för släktforskning. SVT uppmärksammar och har genom åren uppmärksammat utvandringen - senast genom program om svenskättlingar som söker sina rötter i Sverige. Väl att märka har nu också Kungliga Dramatiska Teatern genom Mats Ek tagit upp Vilhelm Mobergs verk. Ett verk som tillsammans med andra av Mobergs berömda böcker berätta om ett samhälle som nyss fanns men inte finns längre.

Annons

Vilhelm Moberg var under lång tid Sveriges mest spelade dramatiker. Pjäser med anknytning till Kronoberg inkl. lustspelen Änkeman Jarl och Marknadsafton som – liksom Din stund på jorden – fortfarande når in till folksjälen, men inte i Lessebo kommun – där övertron på kapitalet råder liksom (på regeringsplanet) – har Kosta Outlet läs näringslivet) blivit viktigare än glaskonsten. Lessebo som inom sina ägogränser har Sveriges mest litterära socken: Ljuder och Åkeby vägskäl. Lessebo med pappersbruket som Vilhelm Moberg i Soldat med brutet gevär hyllar med de vackraste ord som någonsin skrivits om Lessebo. Denna kommun - ur vilken jag själv är sprungen – har av besparingsskäl gjort det ynka valet att inte medverka i de årliga lyckade arrangemangen ”En dag med Vilhelm Moberg” tillsammans med Emmaboda kommun. Emmaboda - som bättre har förstått Vilhelm Mobergs och utvandrarbygdens betydelse för turismen i kombination med Glasriket - fortsätter satsa på egen hand

Politikerna i Växjö verkar nu göra samma felbedömning som kollegerna i Lessebo genom de senaste turerna. En felbedömning som medför risk att Emigrantinstitutet liksom utvandrarna från Ljuder kan komma att ingå i sagan och legenden. Det är därför av yttersta vikt att institutet blir kvar i sitt nuvarande upplägg. Personalen med sin kompetens behövs mer än väl och politikerna gör därför bäst i att göra helt om och låta personalens nuvarande huvuduppdrag vara kvar och fortsatt - i mån av tid - endast som utfyllnad göra insatser för Kulturparken. Då och först då tillvaratar Kronoberg arvet efter Vilhelm Moberg. Vilhelm Moberg som också utsågs till förra århundradets främste uppsökande journalist med efterföljd i dagens media (Uppdrag granskning, Konflikt etc, etc).

Kronoberg och Växjö har huvudansvaret med hjälp av aktioner EU-bidrag, Allmänna arvsfonden, stiftelser etc.

Budkavle går! Rid i natt!

Olle Dahlin

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons