Annons
Nyheter

Bygg ut psykiatriska öppenvården först

Kommentar till Vården ska bli bättre inom psykiatrin av Susanne Frank den 22 februari.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2012

Jag vill börja med att bekräfta att Socialdemokraterna står bakom den beslutade utvecklingsplanen för vuxenpsykiatrin i Landstinget Kronoberg. Mycket av det som Suzanne Frank (M) hänvisar till är bra och i flera fall en nödvändig utveckling av verksamheten. Men jag vill påminna om att vi reserverade oss mot att utvecklingsplanens huvudsyfte skulle vara att genomföra besparingar på 30 miljoner.

Problemet är, att den borgerliga landstingsmajoriteten väljer att endast göra de förändringar som innebär avveckling av slutenvårdsplatser. Suzanne Frank (M) börjar helt enkelt i fel ordning. Flera patienter riskerar på detta sätt att stå utan hjälp och stöd.

Annons

Att nu ta bort slutenvårdsplatser för självskadande patienter, stänga avdelning 26 och flytta patienter till rättspsykiatrin innebär ju bara en återgång till tidigare organisation. Var finns förbättringarna för patienterna i denna så kallade utveckling?

Om nu utvecklingsplanen för vuxenpsykiatrin i länet är tänkt att innebära just utveckling, förbättring, högre kvalitet och bättre tillgänglighet så måste planen följas fullt ut och genomföras i rätt ordning. Den psykiatriska öppenvården måste alltså byggas ut och förstärkas innan slutenvårdsplatser tas bort. De alliansmajoriteten gör, är att genomföra förändringar som endast innebär besparingar i form av färre vårdplatser och personal, då blir utveckling avveckling.

Vi socialdemokrater är beredda att ta ansvar för våra beslut, vilket betyder att utvecklingsplanen för vuxenpsykiatrin ska genomföras i rätt ordning och fullt ut.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons