Annons
Nyheter

Bygg vidare på vår välfärd

Vi måste nu bygga vidare på vår välfärd i en föränderlig värld. Tempot­ och omfattningen i globali­seringen och teknik­omvandlingen innebär både tuffa utmaningar och stora möjligheter, skriver Carola Lemne, vd, Svenskt Näringsliv och Eilon Fransson, regionchef, Svenskt Näringsliv.
Nyheter • Publicerad 25 september 2014
Eilon Fransson.
Eilon Fransson.Foto: Susanne Fosell
Carola Lemne.
Carola Lemne.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Alla jobb behövs, oavsett om de är i tjänstesektorn eller industrin, skriver artikel­författarna. FOTO: STEFAN NILSSON
Alla jobb behövs, oavsett om de är i tjänstesektorn eller industrin, skriver artikel­författarna. FOTO: STEFAN NILSSONFoto: 

Riksdagsvalet visade tydligt att det inte finns något mandat för stora åter­ställare i politiken. Väljarna röstade varken för skattehöjningar, stopp för valfrihet i välfärden eller fler regleringar på arbetsmarknaden. De allra flesta vill att Sverige ska fortsätta vara ett öppet och väl­komnande land.

Sverige är i grunden ett bra land. Vår välfärd är god, vi är bra på innovationer och vi har många duktiga företagare som skapar jobb.

Annons

Vi måste nu bygga vidare på vår välfärd i en föränderlig värld. Tempot och omfattningen i glo­bali­seringen och teknik­omvandlingen innebär både tuffa utmaningar och stora möjligheter.

Framgångsrika företag vässar hela tiden sin verksamhet. På motsvarande sätt måste politiker vässa förutsättningarna för företagande i Sverige. Deras ansvar är lagar och regler som är i takt med tiden och som stärker konkurrenskraften.

Sverige ska ha en välfärd i världsklass. Det kan vi klara men bara om även konkurrenskraften är i världsklass. Det kräver­ förbättringar på en rad områden. Grunden är generellt goda förutsättningar för företag och företagsamma människor.

Hela utbildningskedjan från grundskola till högskolor och universitet behöver bli effektivare. Matchningen och samverkan mellan­ utbildning och företag måste bli bättre.

Företag behöver stabila grundförutsättningar. Här krävs både en fungerande infrastruktur med pålit­liga transporter och en säker energiförsörjning.

Sverige ska vara ett attraktivt land för både företag och människor. Det förutsätter konkurrenskraf­tiga skatter.

Alla jobb behövs, oavsett om de är i tjänstesektorn eller industrin.

I?dag stängs många männi­skor ute från arbetsmarknaden. Om risken och kostnaden med att anställa minskar blir det fler som vågar, då blir jobben fler.

Vi kan inte förbereda oss för morgondagen genom att klamra oss fast vid det gamla. I?stället måste vi utveckla och förbättra för att ta vara på de nya möjligheterna. Det är så vi skapar förutsättningar för morgondagens jobb och välstånd.

CAROLA LEMNE

EILON FRANSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons