Nyheter

Dags att debattera ”ofasta” jobb!

Det finns en myt att ofasta tjänster främst går till personer med låg utbildning, men Visions undersökning ruckar på den bilden. Det visar sig att varannan visstidsanställd har någon form av universitetsutbildning, skriver För Vision Carina Ek, Kommunavdelning Växjö, Else-Marie Banner, Landstingsavdelning Kronoberg och Helena Fyhr-Abrahamsson, Svenska kyrkan Växjö stift.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011
Helena Fyhr-Abrahamsson, Carina Ek och Else-Marie Banner. Foto: Sven Elofsson
Helena Fyhr-Abrahamsson, Carina Ek och Else-Marie Banner. Foto: Sven ElofssonFoto: Sven Elofsson

Tidsbegränsade anställningar har blivit allt vanligare på den svenska arbetsmarknaden. I dag har 17 procent mellan 20 och 40 ett ”ofast jobb”. Fackförbundet Vision tycker att det är dags att lyfta fram situationen för de anställda med ofasta jobb som många gånger är yngre och välutbildade personer. Framförallt måste alla anställda garanteras trygghet och inflytande på arbetsplatsen.

Vi har tillfrågat 320 personer med ofasta jobb hur de upplevde sin arbets- och livssituation. Resultatet visar att många arbetsgivare staplar tillfälliga anställningar på varandra för att slippa tillsvidareanställa, detta trots att svensk lagstiftning ger stora möjligheter att säga upp personal. Varannan visstidsanställd i vår undersökning har haft flera tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare (47 procent).

Det framgår också att fem av sex med ofasta jobb föredrar en tillsvidareanställning (84 procent). Av dessa föredrar två av tre en tillsvidareanställning för att det ger bättre ekonomi och varannan att det ger större trygghet att bilda familj. Många anger också att möjligheten att skaffa bostad ökar och att man får en större chans att utvecklas i arbetslivet.

Det finns en myt att ofasta tjänster främst går till personer med låg utbildning, men Visions undersökning ruckar på den bilden. Det visar sig att varannan visstidsanställd har någon form av universitetsutbildning (från 1 år på högskola till forskarutbildning). 

Ungefär 30 av landets 290 kommuner har hittills fattat beslut att tillsvidareanställa all sin personal på heltid och att minimera antalet ofasta jobb. Men många arbetsgivare, både offentliga och privata, lever i en vanföreställning om svensk lagstiftning och att en tillsvidareanställning är för evigt, trots att lagen om anställningsskydd internationellt sett är en av de liberalaste i Europa när det gäller att säga upp personal.

För Vision är det en självklarhet att man har schysta villkor på jobbet, oavsett vilken anställningsform man har. Därför vill vi stärka inflytandet på arbetsplatsen för alla med ofasta jobb genom att erbjuda experthjälp kring rättigheter, coachning med mera. Vi kan också jobba för att förbättra villkoren i våra avtal. Till exempel vore det bra om man kunde säga upp sig med en månads uppsägningstid i stället för att behöva vänta till att anställningstiden gått ut.

Vi tycker att månadslön ska gälla redan efter en månads anställning. Även den som varit anställd kortare än ett år ska kunna få föräldrapenningstillägg. Har man varit visstidsanställd i mer än tolv månader ska man ingå i löneöversynen.

Vision jobbar hårt för att hjälpa dem med ofast jobb till större trygghet och mer inflytande.

CARINA EK

ELSE-MARIE BANNER

HELENA FYHR-ABRAHAMSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.