Annons
Nyheter

Dags att fira demokratin

Nyheter • Publicerad 13 september 2014

Röstar gör man i kostym.

Jag har väl skrivit det förr men den här helgen är det värt att upprepa.

Annons

På söndag tar jag på mig en mörk kostym, vit skjorta och slips. Och om foten inte är bättre – hälsena, åh hemska hälsena – måste jag dessvärre kombinera dagens outfit, som de skriver på sociala medier, med löparskor i vitt och orange.

Men vi tar inte ut något i förskott. Målet är att gå till valurnorna som om det vore en fest.

För om vi tänker efter lite är det just vad det är.

Sverige brukar vanligen placera sig i toppen på de rankningar som handlar om demokrati. Bäst. Näst bäst. Topp fem. Bakom oss ligger ofta till exempel USA och Frankrike – länder som berömmer sig för att sätta folkstyret främst.

Sverige är världsledande på demokrati – här styr ingen diktator efter sina egna nycker.

Tänk en stund på de länder som parkerar i botten av listorna. Några centralafrikanska länder. Saudiarabien. Iran.

Och för inte så många år sedan var det otänkbart för svenska kvinnor att säga sin mening i allmänna val. För inte så många fler år sedan inte heller för män.

Demokratin är inte evig. Den måste ständigt försvaras och återerövras.

Därför är den här dagens tidning prydd av ansikten på några av alla de kronobergare som på söndag gör sin röst hörd, eller som det står i rubriken på sidan A20–21:

Vi höjer vår röst för demokratin

Annons

I Kronobergs län ökade valdeltagandet vid det förra valet. 2010 gick precis över 85 procent av oss till valurnorna, 2,25 procentenheter högre än 2006. Kan vi hoppas på en liknande ökning i år?

Så ta på dig något fint. Räta på ryggen och gör som de 60 personerna som vi intervjuat:

Fira demokratin.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons