Dags att tänka nytt om äganderätten
Bostadsbristen och bostadsbyggandet är ständigt aktuella frågor i svensk politik, och Växjö är inget undantag. Vi har de senaste åren varit duktiga på att bygga förhållandevis billigt och energisnålt, och har byggt mycket, om än inte tillräckligt. Men jag anser att det är dags att tänka nytt inom bostadsbranschen.
Att bygga nytt i dag är så pass kostsamt att det innebär ett hyresläge på 8 000 – 10 000 kronor i månaden för en nyproducerad lägenhet. Då måste vi ställa oss frågan om vilka som ingår i vår målgrupp, som allmännyttigt bostadsbolag. Det är i dagsläget inte så att vi bygger nytt för unga människor som ska flytta in i sin första lägenhet. De har inte råd med den hyran. Inte heller för de ekonomiskt utsatta barnfamiljerna. De som idag väljer att flytta in i nyproducerade hyreslägenheter i allmännyttan är ekonomiskt stabila, medelinkomsttagare som valt bort att bo i villa.
Jag anser att vi måste stärka äganderätten, och därför vid nyproduktion i större utsträckning bygga ägarlägenheter. En ägarlägenhet är en relativt ny boendeform som inte ännu fått genomslag i Sverige. Det innebär att lägenheten ägs till 100 procent av sin ägare, och kan belånas, beskattas, hyras ut och disponeras som ägaren vill, precis som vilken annan fastighetsägare som helst. Den skiljer sig från bostadsrätten, som är knuten till en förening och nyttjas av innehavaren utan en direkt äganderätt, medlemmens rätt att själv förfoga över huset eller lägenheten är i flera avseenden begränsad och ska ske i samförstånd med föreningen.
Månadskostnaden för att äga sin lägenhet är inte mycket större än att hyra en nyproducerad lägenhet i allmännyttan. Vill vi som kommun verkligen verka för utökad valfrihet, och en mångfald av upplåtelseformer ska vi utöka byggandet av ägarlägenheter. I Växjö har bolagen i stort varit fega när det gäller att satsa på denna upplåtelseform, och bekvämt byggt och planerat som man alltid gjort tidigare.
Vi har sedan miljonprogrammens tillkomst varit väldigt konservativa i vårt sätt att bygga lägenheter i Sverige. Vi har generellt haft samma standard, samma planlösning och samma tänk i flera generationer nu. Det fungerar inte längre. Vi måste se hur snabbt växande städer i andra länder bygger bostäder och hämta inspiration därifrån. Kanske kan vi bygga mindre lägenheter, men med gemensamma ytor i fastigheten såsom festlokaler, träningslokaler och övernattningslägenheter.
Vi måste våga tänka nytt! Att fokusera på frågan om bostadsköns administration och avgift är långt i från lösningen på ett mycket mer komplext problem, och politiker, entreprenörer och byggbolag måste börja tänka utanför de invanda ramarna.
RENE JARAMILLO (KD)