Nyheter

Dags för treterminssystem

Sommaren är här med ledighet, sol och bad men också med bekymmer för många av Sveriges studenter.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2010
Totalt sökte 31 969 studenter någon av de drygt 700 sommarkurser som erbjuds vid landets universitet och högskolor och mycket talar för att en stor grupp studenter i dag pluggar på sommaren för att kunna få studiemedel.
Totalt sökte 31 969 studenter någon av de drygt 700 sommarkurser som erbjuds vid landets universitet och högskolor och mycket talar för att en stor grupp studenter i dag pluggar på sommaren för att kunna få studiemedel.Foto: 

Det är jättetufft att finansiera hyra och räkningar när studiemedlen försvinner om man inte kan få något jobb. Utan sommarjobb blir det till att försöka leva på föräldrar eller kompisar. Om man däremot studerar på sommaren så kan man få studiemedel.

Därför är det inte konstigt att intresset ökar för de sommarkurser som landets högskolor erbjuder. Siffror från Verket för högskoleservice (VHS) visar att antalet sökande till sommarkurser 2010 ökade med 36 procent jämfört med 2009. Störst var ökningen i åldersgruppen under 24 år där ökningen var 47 procent. Totalt sökte 31 969 studenter sommarkurser någon av de drygt 700 kurser som erbjuds vid landets universitet och högskolor.

Statistiken från VHS visar också att en överväldigande majoritet av sommarstudenterna läser kurser som inte ingår i deras program. Endast 276 studenter i hela landet (0,9 procent av alla förs­ta­­handsansökningar till sommarkurser) har kunnat söka till en kurs som ingår i deras utbildningsprogram. Det går alltså inte för en student som exempelvis vill bli lärare, läkare, socionom eller jurist att genom sommarkurser förkorta utbildningen eller för all del ta igen en missad kurs.

Inte en enda student som sökt sommarens kurser vid Linnéuniversitetet har kunnat läsa en kurs inom sitt utbildningsprogram.

Det är uppenbart att högskolornas sommarutbud inte fyller rätt funktion. Det handlar i bästa fall om kurser som kan förbereda för vidare studier, bredda kompetensen eller allmänbilda. Men mycket talar för att en stor grupp studenter i dag pluggar på sommaren för att kunna få studiemedel, inte för att kurserna är så givande.

Den ansvariga myndigheten VHS konstaterar också att en tänkbar anledning till den markanta ökningen av antalet sökande under 24 år kan vara bristen på sommarjobb.

Året har 52 veckor och på de allra flesta arbetsplatser så funkar det alldeles utmärkt att hålla igång verksamheten året runt samtidigt som de anställda får ut sin lagstadgade semester. Studenter borde också kunna klara sig på fem veckors semester. Det finns ingen rim och reson i att vuxna studenter har ett längre sommarlov än åttaåringar.

Centerpartiet vill att högskolan ska ha öppet på sommaren och att högskolan ska ha ett treterminssystem. Om det ska vara tre lika långa terminer eller längre terminer höst och vår och en kortare sommartermin får utredas vidare. Alliansens arbetsgrupp för utbildning har också enats om att fortsätta utreda nya möjligheter för att öka genomströmningen i högskolan i syfte att utnyttja tiden effektivare.

Dagens terminsindelning är ålderdomlig. Om studenterna snabbare kan bli klara med sina studier och få fler år i arbetslivet så gynnas både studentens ekonomi och samhällets. Högskolans alla resurser i form av kompetens, lokaler och utrustning kan utnyttjas effektivare och frigjorda resurser användas för att höja undervisningskvaliteten. Många som redan pluggat klart vill kunna kompetensutveckla sig på en del av sin sommarsemester. Det är dags för tre terminer i högskolan.

Ulrika Carlsson, riksdagsledamot och centerpartiets talesperson för högre utbildning, Karin Ernlund, ordförande Centerstudenter och Karin Nilsson, riksdagsledamot för centerpartiet i Kronobergs län skriver om att treterminssystem bör införas då många studenter tar sommarkurser för att de inte får något arbete.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.