Nyheter

Datorer till alla högstadieelever i Alvesta kommun

I dag tar kommunfullmäktige i Alvesta upp budgetfrågan. Alvestamoderaten Thomas Johnsson vill trycka extra på en fråga, att kommunen ska ge alla elever som börjar högstadiet egna datorer.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2010
Dator till alla
Dator till allaFoto: 

Den digitala utvecklingen i samhället har gått otroligt fort. Hela vårt samhälle har på mindre än 20 år helt datoriserats. Ingen arbetsplats i ett modernt samhälle fungerar utan dator idag. Att ge sig ut i arbetslivet utan kunskap och erfarenhet hur man använder program, sökfunktioner på internet och datorer är fullständigt otänkbart. Men det finns faktiskt, otroligt nog, inget mål i dagens skola för digital elevkompetens. Det ska väl ändå vara en självklarhet att när eleverna lämnar grundskolan har de också ha ett datakörkort tillsammans med slutbetyget.

90 procent av dagens skola består av tradition. Skolämnena, skolmaterialet och sättet att undervisa är i stort sett detsamma idag som för 20 år sedan innan datoriseringen började. Elever har olika inlärningsstilar där användandet av datorer som verktyg kan ge fler elever möjlighet att nå sina studiemål. Elever som har läs och skrivsvårigheter får genom datorn ett väldigt bra hjälpmedel att utveckla läs och skrivinlärningen. Detta är också en rättvisefråga. Exempelvis har en ensamstående mor eller nytillkomna svenskar knappast ekonomiska möjligheter att själva investera i datautrusning till hemmet. Detta gör att dessa barn har andra förutsättning att följa med i skolundervisningen och i de sociala nätverk som skapas på de digitala mötesplaster som finns idag. Vi behöver också ändra vår föreställning om hur utbildning ska bedrivas. Papper, penna och böcker är fortfarande väldigt värdefulla redskap i utbildningen men vi måste börja se datorer och mobiltelefoner som ett verktyg och inte som störningsmoment. Det är inte maskinen i sig som är det viktiga, utan de möjligheter den erbjuder.

Hur kommer framtiden att se ut?

Naturligtvis kan ingen med säkerhet besvara den frågan. Däremot kan man troligen med stor säkerhet säga att datoranvändandet har ökat ytterligare. De elever som börja första klass till hösten slutar gymnasiet 2021. Hur ser arbetsmarknaden ut år 2025-2030? Mer eller mindre datoriserat? Ger vi elever och lärare rätt förutsättning till skolstarten? Man vet idag att ny kunskap halveras på tre till sex år. Vilken kunskap behövs år 2031?

Skolans viktigaste uppgift ska vara att förse eleven med den kunskap han eller hon behöver för att komma in arbetslivet! Därför är det en självklarhet att vi måste omprioritera i skolan. Börja med att ge varje elev som börjar högstadiet i hela Alvesta kommun en bärbar dator så snart det är möjligt. Det är en fråga om att vilja.

Det hela är naturligtvis inte så enkelt som att bara gå och köpa några hundra datorer på en stormarknad. Trådlösa nätverk och strömförsörjning måste sättas upp i skolorna, projektorer ska installeras i klassrummen och lärarna måste utbildas. Kunskap ifrån andra kommuner som datoriserat måste också inhämtas så att inga strategiska misstag görs. En väl genomtänkt IT strategi för skolorna i kommunen måste tas fram. Detta kan göras omgående om viljan och pengarna finns.

Allt detta kostar naturligtvis pengar och dessa måste fram omedelbart. För att gå ifrån ord till handling har moderaterna avsatt två miljoner kronor i budgeten för Alvesta kommun för år 2011 till införandet av skoldatorer. Detta är moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna hittills ensamma om att budgetera.

Följ med oss in i framtidens skola där varje elev har egen dator. Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid!

Thomas Johnsson (m)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.