Nyheter

De rika och de fattiga

Bo Frank sparkar in redan öppna dörrar i sin replik om fattigdomen, en demagogi som bygger på fundamentet att ju oftare du upprepar en lögn så antar den mer och mer formen av sanning. Billigt, transparent och tyvärr effektivt. Dessutom talande.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2010

Han upprepar argument ingen normal människa kan säga emot, exempelvis "Genom de stora skattesänkningar som varit för låginkomsttagare har personer med arbete fått lättare att leva på sin egen lön." Jamen självklart, vem kan säga emot dig där? Jag gör det inte i alla fall. Men sätt då det i relation till andra fakta som är lika sanna och relevanta i samhället, så blir ju bilden en annan för väldigt stora grupper, alla de som inte har ett heltidsarbete, de som är sjuka och av andra anledningar inte klarar sin egen försörjning. Det är där Bo Frank vädjar till de grupper som redan har sitt på det torra samtidigt som han ställer den sjävbesvarande frågan om det inte är bättre att kunna leva på sin lön istället för att leva på bidrag?

Men, Bo Frank, alla har inte det valet att göra och min ganska självklara fråga till dig ét consortes är: vad ska ni göra för de stora, fattiga och utanförstående grupper som finns i samhället idag? Du kan inte förneka att de finns och att deras situation blir allt sämre, menar du verkligen på att det är helt och hållet deras eget fel att de inte kan få arbete? Menar du på att de är för lata, kanske?

Vad göra med t ex ensamstående föräldrar, som inte klarar sig med sina inkomster? Förbjuda skilsmässor? Just den gruppen tillhör jag själv och vi har statistiskt sett säkerställt gått kräftgång åtminstone 15 år i rad, förmodligen mer. Och det är vi som tar hand om den uppväxande generation barn som sedan ska ut och arbeta, det vore förnämligt att ha en rimlig chans att kunna få den chansen att få känna sig delaktig i det arbetet utan att vara hindrad av ekonomiska faktorer. Det är vi idag.

"Är det då inte bättre att kunna leva på sin lön utan bidrag än att betala hög skatt och vara i behov av bidrag?" Samma öppna och insparkade dörr som du verkar ha gjort till ditt demogogiska signum, men visst är det en självklarhet!

Men, i de fall där det icke är möjligt? Ska vi glömma de människorna? Ska de inte få ha plats?

Samhället måste satsa på individerna såväl som dom stora massorna, inte som idag bara utvalda delar av dom.

Happy Svensson, ensamstående förälder och sjukpensionnär, politiskt fristående och ännu ej helt blind

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.