Det är dags att fokusera på lösningarna
Om knappt ett år går vi till val i Sverige. Inför valet är ungdomsjobb en av de viktigaste frågorna och 2012 var ungdomsarbetslösheten över 23 procent. I Kronoberg och Växjö ligger vi dessutom över rikssnittet. Som ägare till två McDonald’s restauranger här i Växjö känner jag ett stort ansvar för att unga människor erbjuds inträde på arbetsmarknaden.
När våra politiker talar om ungdomsarbetslöshet blir diskussionen många gånger teoretisk och teknisk. Istället för att fokusera på lösningarna stannar debatten på en nivå där problemen är i fokus. Det tycker jag är synd. Politikerna – och våra unga – skulle ha mycket att vinna på om debatten minst lika mycket handlade om lösningarna. Om politikerna pratade mer om var jobben skapas för de unga idag och hur man utifrån detta kan uppmuntra till mer entreprenörskap och nya initiativ. Då tror jag att fler skulle våga starta och växa företag och därmed anställa fler unga.
Under mina år som franchisetagare för McDonald’s har jag har anställt många hundra ungdomar och jag vet vad det betyder för dem att få sitt första jobb. Enbart på våra två restauranger i Växjö ger vi varje år runt 50 ungdomar en anställning. Många av mina anställda kommer direkt från eller går fortfarande i gymnasiet och har inte haft något tidigare arbete. Därmed saknar de erfarenhet men också den meningsfulla och utvecklande tillvaro som ett jobb innebär.
Det finns ett moment 22 på arbetsmarknaden som innebär att man måste ha haft ett jobb för att få ett jobb. Här spelar arbetsgivarens hållning en viktig roll. Jag tror att fler företag kan vinna på att anställa individer med rätt vilja och inställning istället för att bara gå på den arbetssökandes tidigare meriter. Vi måste också våga ta nya grepp när det gäller sättet att möta de ungdomar som står utanför arbetsmarknaden. Detta gäller inte minst våra myndigheter som måste våga tänka annorlunda. I Kronoberg görs nu ett försök inom projektet ”Framtid Kronoberg” där resultaten ligger långt över vad som tidigare åstadkommits för dessa ungdomar. Varför lyckas man? Jo, därför att man vågar tänka annorlunda och använder en ny ”metodik” där man framför allt möter ungdomarna utifrån var och ens situation, inte som ett ”kollektiv” arbetslösa. Genom att göra så kan vi öppna upp en annars ganska så sluten arbetsmarknad.
Nu när vi går in i valår är det viktigare än någonsin för politiker och näringslivsföreträdare att lyfta blicken och se lösningar istället för problem. Vi vet att det går att ta tillvara på ungas kompetens och att det går att vända den negativa trenden. Om vi vågar satsa och tro på Sveriges ungdomar så har vi kommit en bra bit på vägen. Det är allas vårt ansvar – mitt som arbetsgivare, kommun, myndigheter och ungdomarna själva. Ingen kan på egen hand lösa situationen.
Tomas Johansson
?Franchisetagare, McDonald’s i Växjö