Nyheter

Det är lärorikt att se i backspegeln

Vi måste se framåt. Det är så vi tänker när vi rusar fram i livet. Vi hinner knappast stanna upp och tänka efter vad vi håller på med. Vi hinner definitivt inte gräva ner oss i det som varit.
Nyheter • Publicerad 7 december 2012

Men det är nog det vi borde lära oss, att stanna upp, tänka efter, att inte alltid dra för snabba slutsatser och att då och då göra återblickar. Det som händer här och nu kan, när vi i en framtid har facit i hand, komma att kännas och uppfattas som en missbedömning, ja till och med en total katastrof. Förutsättningar kan snabbt ändras och forskning har helt plötsligt kommit fram till nya rön.

Varför skriver jag detta? Jo, för att jag tänker på Sveriges, på 1970-talet, farligaste kvinna, ”Fallet Elisabeth”.

Vi som tillhör de äldre i journalistkåren var med och skapade svarta rubriker om fallet Elisabeth. Vi rapporterade om den då unga och redan vårdtyngda Elisabeth. Helena Frykstrands bilder, från 1977, väckte starka känslor. Elisabeth i sopsäck och fastkedjad till händer och fötter. Elisabeth flyttades 1977 från Långbro sjukhus i Stockholm till Sankt Sigfrids sjukhus i Växjö för fortsatt vård.

Elisabeths psykiska diagnos var en gåta. Ingen visste vad hon led av. Ingen på landets nyhetsredaktioner förstod varför vården var så brutal. För det var så den uppfattades. Bilderna talade sitt tydliga språk och vittnesmål berättade om madrasserade vårdrum utan inredning. Flera kolleger träffade Elisabeth och bilden av henne blev än mer förvirrad.

Många ”fall” glömmer man aldrig. ”Fallet Elisabeth” är ett av dem. Då och då har det gjorts återblickar på hennes liv. I dagens Smålandsposten gör Jan Bärtås en sådan. Han ger oss bakgrunden, beskriver varnvården på Långbro, den fortsatta förvaringen på Sankt Sigfrids sjukhus, flytten tillbaka till Långbro, oenigheterna bland experter på Elisabeths diagnos, hennes ensamhet och utsatthet.

Vid 35 års ålder fick Elisabeth diagnosen autism. Reportaget finns på sidorna A16–19.

Gun-Britt Iderheim är produktionschef på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Gun-Britt Iderheim
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.