Nyheter

Drevjakt pågår inte året runt

Kommentar till Livsfarlig vildsvinsjakt, av signaturen Oroad den 27 juli. Trots den tragiska olyckan vid älgjakt utanför Ljungby behöver signaturen oroad inte vara särskilt orolig för att vistas i skog och mark även om det bedrivs jakt på området.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2013
När man får släppa hund efter ­respektive djurart är noga reglerat.
När man får släppa hund efter ­respektive djurart är noga reglerat.Foto: Sofia ernerot

Innan vi går in på detta måste vi rätta till några felaktigheter.

Jakt med drivande hund pågår naturligtvis inte året om och när man får släppa hund efter respektive djurart är noga reglerat. Signaturen Oroad har kanske träffat på några jägare som hjälptes åt med ett trafikeftersök under icke jakttid?

Tjusningen med drevjakt består till stor del att lyssna på drev eller ståndskall och pågår således inte i det tysta. Dessutom är det i dag i princip omöjligt komma undan krav på klädsel med någon signalfärg vid sällskapsjakt vilket ofta gör att jägare syns tydligare än ”civila”.

Jakt med automatgevär med flera skott är och har alltid varit förbjudet i Sverige. För egen del klarar jag mig bra med dubbelstudsare (två skott) och repeter (fem skott).

Om vi då tittar på vad man har att vara orolig för när man plockar bär eller rider så finns det statistik på att det omkommer mindre är två jägare om året under jaktutövning. Detta inkluderar då allt från hjärtattack till fall från jakttorn. Att utomstående kommer till skada finns det vad jag vet inga siffror på och jag antar att om det vore ett problem i samband med jakt skulle detta ha blivit känt genom projekt för säkrare jakt som genomförs av jägarnas olika organisationer. Med andra ord är den påstådda livsfaran för skogsflanörer obefintlig.

Med detta sagt är det naturligtvis inte riskfritt att ge sig till att skjuta i terrängen. Med dagens säkerhetstänk inom jakten jobbas det dock ständigt varje år för att minimera risken ytterligare.

Det som jag däremot kan ha synpunkter på som jägare är att i de fall där områden i nära bebyggelse ska jagas av så finns det alltid den typen av människor som tycker att det är ett intrång i deras ”privata sfär” om man sätter upp en skylt med ”Jakt pågår”.

Går man samma runda med hunden varje dag så kan man inte avvika från detta trots att löshundar finns i området. Ni som ignorera skyltarna, ta en annan runda just den dagen, eran hund kanske till och med tycker att det är skoj med lite omväxling!

JÄGAREN

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.