Annons
Nyheter

En bred energipolitik för tillväxt

Energipolitiken är för viktig för att fortsätta vara ett slagträ i den politiska debatten. Vårt näringsliv är mer energiintensivt än de flesta andra länders, framförallt beroende på den typ av produkter vi tillverkar.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2012
Den senaste elmarknadsreformen ? införandet av så kallade elområden är svårsmält och svårbegriplig för konsumenterna.
Den senaste elmarknadsreformen ? införandet av så kallade elområden är svårsmält och svårbegriplig för konsumenterna.Foto: Lena Gunnarsson

Sverige har periodvis mycket kallt väder vilket leder till ett stort värmebehov. Vid köldknäppar, pristoppar och icke-fungerande kärnkraft blir behovet av en långsiktig, bra och välbalanserad energipolitik extra tydligt, men det finns där hela tiden. Situationen vi har nu är en följd av tidigare års låsningar i energipolitiken, som får effekter i form av anläggningar som inte levererar.

En bra energipolitik är en viktig del i hur vi skapar ett generellt bra näringslivsklimat i Sverige. Fokus borde vara att förena de krav näringsliv och kunder ställer i form av funktionalitet – leveranstrygghet, konkurrenskraftiga och förutsägbara priser – med övriga samhällskrav som klimat- och miljöhänsyn.

Annons

Hur säkerställer vi detta i ett längre tidsperspektiv? Kan näringsliv och konsumenter lita på att politiken kommer att leverera? I dagsläget finns det en betydande osäkerhet om detta.

Elmarknaden är på flera sätt speciell. Det finns ett fåtal stora aktörer på utbudssidan, en icke flexibel efterfrågan och en produkt som inte går att lagra.

Det är mycket svårt för nya aktörer att bygga ny elproduktion, inte minst på grund av långa och komplicerade tillståndsprocesser. Den senaste elmarknadsreformen – införandet av så kallade elområden är svårsmält och svårbegriplig för konsumenterna.

Trots lovvärda och viktiga ansträngningar för ökad energieffektivitet, kvarstår det som centralt i en långsiktig, bra och välbalanserad energipolitik att säkerställa en stabil leverans av el i framtiden. Detta är grunden för ett stabilt och konkurrenskraftigt pris. Den ökning av förnybar energi som nu sker är positiv, men det saknas en tydlig vision om hur den långsiktiga stabiliteten i systemet ska kunna upprätthållas.

Utgående från kraven på funktionalitet och miljö bedömer Svenskt Näringsliv att kärnkraften även fortsatt har en roll i den svenska energimixen –  men marknaden måste få avgöra. Förutsättningarna för detta finns dock inte fullt ut med den gällande energiöverenskommelsen, eftersom den är för begränsande till dagens kärnkraftsägare och saknar politisk bredd. Det krävs justeringar och en bredare politisk överenskommelse om energipolitiken.

Men även mer generellt behöver det underlättas för nya elproducenter. Såväl ny produktion som nya aktörer behöver få lättare att komma in på marknaden. Elmarknaden fungerar generellt, med vad gäller möjligheten att etablera sig som elproducent är marknaden haltande. Vi vill se både effektivare tillståndsprocesser och förenklade möjligheter till egen elproduktion även för näringslivet. Behovet av ny produktion är särskilt stort i södra Sverige. Här finns ett underskott av produktion i förhållande till förbrukning, vilket tydliggörs av elområdesindelningen genom att elpriset blir högre än i övriga Sverige när läget är ansträngt.

Arbetet med att minimera effekterna av elområdena måste fortsätta. Att skyndsamt förstärka överföringsnätet i Sverige är centralt, men också frågan om hur prissäkring kan göras i det sydligaste området så att elhandlarnas ”riskpremie” i längre kontrakt kan sänkas. Svenska Kraftnäts möjligheter att agera behöver utredas nu.

Energipolitiken är för viktig för Sverige för att göras till partipolitik eller styras av särintressen. Sverige behöver en näringslivstillvänd energipolitik som levererar.

ANNIKA LUNDIUS, MARIA SNNÉR FLEMING, EILON FRANSSON

 Energipolitiken är för viktig för Sverige för att göras till partipolitik eller styras av särintressen. Sverige behöver en näringslivstillvänd energipolitik som levererar, skriverAnnika Lundius, vice vd Svenskt Näringsliv, Maria Sunér Fleming, energi- och klimatexpert Svenskt Näringsliv och Eilon Fransson, regionchef.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons