En hållbar föräldrapeng
Centerpartiet är för valfrihet och för att ge våra barn de bästa förutsättningarna under sin uppväxt. Det gäller att knyta an till sina föräldrar och det gäller att möjliggöra för föräldrarna att kunna kombinera föräldraskap och barnaår och samtidigt kunna motverka utanförskap på arbetsmarknaden.
Vi vet att det oftast är kvinnor som är hemma med barn och det innebär att de har svårare på arbetsmarknaden, både vad gäller att få anställning, att få högre löner, att delta i utbildningar och få högre befattningar. Ska vi ändra på det måste vi se dels till barnen och dels till föräldraledigheten.
Den grupp som drabbas negativt av dagens regler är ofta utrikes födda kvinnor. Föräldrar till barn som är födda utomlands får föräldrapenningdagar retroaktivt, lika många som för barn födda i Sverige. Många stannar hemma med barnen i flera år, något som kan försvåra integrationen både av föräldrarna och av barnen. Ett dubbelt utanförskap skapas.
Därför föreslår alliansregeringen att högst tjugo procent av föräldrapenningdagarna ska kunna sparas till efter barnets fyraårsdag. Syftet är att föräldrarna snabbare ska få kontakt med arbetsmarknaden. Att ta ut föräldradagar tidigt är också bra för barnen eftersom anknytningen mellan barn och förälder under denna period är särskilt viktig.
Det är viktigt att känna till att den stora merparten tar ut sina föräldrapenningdagar innan barnet fyller fyra – den absoluta majoriteten tar ut sina dagar innan barnets tvåårsdag. Med andra ord inriktas den här begränsningen mot en mindre grupp, i syfte att undvika att göra utrikes födda kvinnor en björntjänst.
Samtidigt ökas valfriheten i och med att den övre åldersgränsen för när föräldrapenningdagar kan tas ut höjs från 8 till 12 år. Det innebär att det blir lättare för föräldrar till äldre barn att vara mer flexibla.
Detta förslag är mycket bra och ett stort steg i rätt riktning. För Centerpartiets del, där Centerkvinnorna gått i bräschen för de här förändringarna, är vi dock ännu inte helt nöjda. Vi tycker att föräldradagarna än mer kan riktas till små barn, det vill säga upp till två år och kommer fortsatt jobba i den riktningen.
För vår del är dock det nu lagda förslaget en framgång, liksom det är en framgång att likabehandlingsprincipen fortsatt gäller, det vill säga att olika grupper inte ska behandlas olika. Genom denna åtgärd kommer utrikes födda kvinnor komma närmare arbetsmarknaden.
Utöver förändringen i hur föräldradagarna kan tas ut höjs ersättningen. Föräldrapenningen baseras på föräldrarnas sjukpenninggrundande inkomst, SGI.
De som inte har en SGI, eller en låg sådan, får ersättning baserad på grundnivån. I dag är den 180 kronor per dag. I syfte att stärka resurserna för hushåll med låg ekonomisk standard höjs nu grundnivån till 225 kronor per dag. Det innebär en rejäl höjning i månadsinkomst, från 5 400 kronor till 6 750 kronor. Förslaget når många, förra året var det 66 000 personer som fick ersättning på grundnivån. Det når också de som behöver pengarna mest.
SOLVEIG ZANDER
KARIN NILSSON