Nyheter

En halv miljon röster

"Återigen hade misstaget gjorts att nedvärdera ungdomar som väljare."
Nyheter • Publicerad 3 juni 2010

Under onsdagen var det politisk debatt i aulan på Katedralskolan. Förstagångsväljare fick lyssna på vad ungdomspartierna hade att säga i diverse frågor.

Och jag blev lite förvånad. I Sverige är cirka 520 000 personer mellan 18 och 21 år enligt statistiska centralbyrån. Alltså förstagångsväljare. Det är inte fy skam att få dessa personers röst i valet.

I Växjö kommun bor det omkring 5100 förstagångsväljare. Det är cirka sex procent av den totala befolkningen. Det är inte fy skam att få de rösterna heller.

Men gårdagens debatt visade inte att partierna, inte ens ungdomspartierna, var så intresserade av ungdomsfrågor. "Vi ska satsa på ungdomar" räcker inte. Jytte Guteland, ordförande i SSU, uppmanade alla att engagera sig politiskt och att gå och rösta. På vad undrade många.

Ungdomar i publiken satt och småpratade, gick ut från aulan och var allmänt ointresserade vissa stunder. Och jag förstår dem. Det var först då ungdomarna själva fick ställa frågor som det började bli lite intressant. En ville veta varför hon skulle rösta på ett specifikt parti. Svaret hon fick var ett intränat partiprogram. En annan ville veta hur partierna skulle finansiera alla löften. Hon fick svaret att alla satsningar är finansierade. Men inte hur.

När det väl blev dags för publiken att ställa sina frågor kändes de mer pålästa och engagerade än vad politikerna på scen gjorde. Återigen hade misstaget gjorts att nedvärdera ungdomar som väljare. Och det här valet var det nog ett större misstag än någonsin. En halv miljon röster är som sagt inte att förringa.

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.