Nyheter

Enfald får inte äventyra mångfald

Häromdagen genomfördes en utfrågning i riksdagen om den biologiska mångfalden.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2011
Utbyggnaden av vattenkraften får aldrig innebära att fiskbestånden i våra vatten utarmas. Foto: Per-Erik Sandebäck
Utbyggnaden av vattenkraften får aldrig innebära att fiskbestånden i våra vatten utarmas. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: Per-Erik Sandebäck

En mångfald som nu hotas av den småskaliga vattenkraften. Helt i onödan!

Regeringen håller på att begå ett historiskt misstag. Ett misstag som för alltid förstör naturen för kommande generationer. Det handlar om en oönskad konsekvens av handeln med elcertifikat. Systemet uppmuntrar nämligen utbyggnad av vattenkraft genom att småskaligvattenkraft ska vara certifikatberättigad och därmed ha rätt till stöd med skattepengar utan några som helst krav på motprestation.

Om de orörda strömmande vattnen byggs ut, kommer den vilda laxen inte längre att kunna vandra upp i älvar och åar för att leka. En av jordens äldsta arter, den utrotningshotade ålen, kommer att försvinna i takt med att ål efter ål mals sönder i kraftverkens turbiner. Fisketurismen, en sällsynt möjlighet till tillväxt och sysselsättning, hotas.

Men det går att producera småsklig vattenkraft och biologisk mångfald samtidigt! Det krävs dock i så fall att de som producerar elen och får ta del av elcertifikaten, tar sitt ansvar för miljön. Genom en liten lagändring skulle vi kunna få till fiskvägar förbi vattenkraftverk i upp emot tusen svenska vattendrag där det i dag finns vandringshinder. Insatsen skulle dessutom inte kosta en krona för staten.

Det ska, med andra ord, krävas en fungerande faunapassage för att kraftverksägaren ska kunna få stöd från elcertifikatsystemet. En faunapassage är en konstgjord åfåra där fisk och andra djur och organismer kan passera både upp och ned förbi kraftverket. Det finns cirka 1?600 småskaliga vattenkraftverk där det i dag är stopp för fiskens vandring. Genom vårt förslag skulle det bli lönsamt för energibolagen att på egen bekostnad bygga fiskvägar i de allra flesta av dessa vattendrag.

Utbyggnaden av vattenkraften får aldrig innebära att fiskbestånden i våra vatten utarmas. Det är dags för ansvariga politiker att ställa krav på elproducenterna.

Ekonomisk enfald får aldrig tillåtas äventyra den biologiska mångfalden.

Regeringen tycks vara beredd att offra de sista strömmande vattnen i Sverige. Bland annat hotas Ronnebyån i Lessebo kommun. Den småskaliga vattenkraften måste ta ansvar för den biologiska mångfalden om den ska vara kvar i elcertifikatsystemet, skriver Stefan Nyström, generalsekreterare för Sportfiskarna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.