Annons
Nyheter

Ett val mellan fler eller färre jobb

Nya Moderaterna anser att fler människor ska ha ett jobb att gå till. På så vis möter vi den demografiska förändringen på ett ­ansvarsfullt och hållbart sätt, inte genom skattebortfall som sedan måste kompenseras med om­fattande skattehöjningar som i sin tur leder till färre jobb, skriver Marianne Nilsson (M), Lessebo, Patrick Ståhlgren (M), Tingsryd och Margareta Schlee (M), Uppvidinge.
Nyheter • Publicerad 12 september 2014
Patrick Ståhlgren.
Patrick Ståhlgren.Foto: Bernd Blankenburg
Margareta Schlee.
Margareta Schlee.Foto: Annette Johansson
Marianne Nilsson.
Marianne Nilsson.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Den svenska välfärden är beroende av att vi bidrar till det som tillsammans är vårt.

Sedan Alliansen fick väljarnas förtroende har jobben blivit 250?000 fler och resurserna till väl­färden har ökat. Detta är en direkt påföljd av Alliansens­ jobbpolitik som har fokuserat på att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden, gjort det billigare att anställa unga och underlättat för företag att etablera sig. Men vi har mer kvar att göra. Sverige behöver fler arbetade timmar och fler människor i arbete.

Annons

När Stefan Löfven säger att Socialdemokraterna vill föra en politik som skapar fler jobb går ord och verklighet isär.

Enligt Finansdepartementet skulle Social­demokraternas skatte­chocker leda till 80?000 färre jobb. Till råga på detta så föreslår Social­demokraternas poten­tiella samarbetspartners; Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initia­tiv att man ska arbeta­ färre timmar. Det är då viktigt att hålla i åtanke hur en verklighet med arbetstidsförkortning skulle se ut; elever som inte får hjälp för att läraren redan har slutat jobba och vårdtagaren som får vänta länge för att för få vårdbiträden finns på plats eftersom många redan har gått hem. Detta­ ger inga lösningar, bara problem.

I?dag har välfärden mer resurser än någonsin, samtidigt kommer vi behöva ännu mer intäkter till välfärden för att kunna möta den demografiska utmaningen som närmar sig på bästa sätt. Det gör man inte med färre arbetade timmar och massiva skattebortfall som flera partier trots allt föreslår.

Om vänstern tillåts experimentera med välfärdsintäkterna så skulle skattebortfallet i Lessebo motsvara kostnaden av att anställa 130 grundskole­lärare, i Tingsryd blir det 226 undersköterskor och i Uppvidinge 140 sjuk­sköterskor. I september står vi vid ett vägval. Fler jobb eller färre jobb. Mer pengar till välfärden eller mindre pengar till välfärden. Valet är ditt.

Nya Moderaterna anser att fler människor ska ha ett jobb att gå till. På så vis möter vi den demografiska förändringen på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, inte genom skattebortfall som sedan måste­ kompenseras med omfattande skattehöjningar­ som i sin tur leder till färre jobb. En offensiv jobbpolitik som fortsätter sänka trösklarna in till arbetsmarknaden och gör det lättare för företag att anställa kommer att leda till fler människor som arbetar.

Den politiken står i klar kontrast till en politik som leder till färre jobb. Rösta för ett alternativ i september som inte äventyrar välfärden och jobben, rösta på Nya Moderaterna och Alliansen.

Marianne Nilsson

Patrick Ståhlgren

Margareta Schlee

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons