Nyheter

Får politiker bete sig hur som helst?

Daniel Uppsäll är ordförande i Virestad Friskola Ekonomisk förening. Efter den senaste tiden debattartiklar om kommunala respektive fristående skolor skriver han en debattartikel om friskolesituationen i Älmhults kommun.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010
Daniel Uppsäll undrar om politiker får bete sig hur som helst.
Daniel Uppsäll undrar om politiker får bete sig hur som helst.Foto: 

Debattartiklar i SMP har de senaste veckorna både lyft fram friskolors fördelar och försvarat de kommunala skolorna och deras insatser för att bedriva bra verksamhet. Jag tror att kommunens skolor och ömsesidigt kan inspirera, utveckla och utmana varandra.

Friskolor har enligt lag rätt att existera och det finns även lagar som strävar mot att det ska råda lika villkor mellan de kommunala och de fristående skolorna.

I Älmhults kommun kämpar utbildningsnämndens ordförande, med stöd av en majoritet av nämndens politiker, med näbbar och klor mot Virestad friskola. Politiker i nämnden agerar inte professionellt till skillnad mot kontakten med kommunens tjänstemän som oftast är mycket bra. Nämndens agerande är ibland ansvarslöst mot kommunens skolbarn oavsett huvudman. Förtroendet för nämndens ordförande är urholkat och om densamme skulle hamna på en kommunalrådspost är nog kommunens väl hotat.

Virestads friskola undervisar en liten del av kommunens barn, men politiker bör visa samma respekt för alla barn och alla skolor. Kommunen bör satsa de politiska resurserna på att förbättra de kommunala skolorna istället för att lägga så mycket kraft på att försvåra för en liten friskola i nordöstra kommundelen.

Det verkar inte som någon ger riktlinjer till hur politiker får bete sig varken inom partier eller över partigränser. Här kommer några exempel på tokigheter de senaste åren.

n 2008 beslöt nämnden att ignorera tidigare beslut och principöverenskommelser om 30-gränsen som lägsta elevantal för småskolors existensberättigande och stänger Virestad skola med tillräckligt elevantal till förmån för en skola med halva elevantalet.

n Kommunen har två gånger under 2009 lagt ca 6 månader på att ta fram uppgifter om vad eleverna kostar och utifrån det besluta om elevpeng till friskolan.

n Årligen diskuteras skolors existens istället för långsiktiga planer för en stabil verksamhet på lämpliga skolor. Eventuellt kommer mer långsiktiga beslut under våren 2010, men om de ska göras under nuvarande ledning är förhoppningen att dessa beslut är väl förankrade in i partierna och över partigränser.

n Utbildningsnämndens beter sig under våren 2009 oansvarigt åt mot kommunens barn genom att vänta tills friskolan startat innan man aktivt sätter i ordning en egen organisation för berörda skolor.

n Den 16 december 2009 togs beslutet om nya bidragsnivåer för friskolan 2010 med en kvälls förberedelse och utan förberedelse i arbetsutskottet. Nämndsledamöterna hade varken insikt om grunder till eller konsekvens av beslutet som reducerade friskolans bidrag med 21 procent jämfört med 2009 med en framförhållning på ett par veckor. Utbildningsförvaltningens besparingar under 2009 var under 6 procent.

n 3 mars tog nämnden beslut om att ge ett omställningsbidrag till friskolan för att möjliggöra en anpassning till lägre bidragsnivåer. Nivån är dock sådan att friskolan fortfarande har fått en betydligt kraftigare ekonomisk försämring än någon annan av kommunens skolor.

Kommunens beslut är överklagat och hopp finns om bidragsnivåer i närheten av de kostnaderna per elev i de kommunala skolorna.

Virestad friskola fortsätter med bra skolverksamhet i skön landsbygd och satsar på ordning och reda, undervisning med kvalité och stimulans av nyfikna barnasinnen. Flera unga flyttar in både med och utan barn. Vissa med barn på gång vilket bådar gott för framtiden. Förhoppningar finns att även kunna driva förskola till hösten 2010.

Daniel Uppsäll

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.