Fel energipolitik med alliansen
Med beslutet om tio nya kärnkraftsreaktorer kommer den nödvändiga energiomställningen att avstanna. Istället för nya jobb med investeringar i bioenergi, vindkraft och annan förnybar energi, får vi ökade elpriser och ökad osäkerhet om vår framtida energiförsörjning. Inte minst i ett län som Kronoberg har vi kunnat se hur energiomställningen kunnat ge nya jobb både i stad och landsbygd.
När alliansens företrädare dessutom skriver att de har en långsiktig strategi är det fel. Med endast två rösters majoritet fick regeringen igenom sitt förslag. Det innebär att beslutet saknar bred förankring i riksdagen, vilket är nödvändigt för en långsiktig och stabil energipolitik. En blocköverskridande överenskommelse hade varit mer seriös och ansvarsfull. Det bör dessutom påpekas att man genom energibeslutet bröt ett av sina vallöften. En alliansregering kommer inte att upphäva förbudet att starta nya kärnkraftverk kunde man läsa i valmanifestet nu bryter man löftet och ger klartecken för tio nya kärnkraftverk utan att väljarna kunnat säga sitt.
Den ensidiga satsningen på ny kärnkraft riskerar att tränga ut viktiga investeringar i förnybar energi. Detta i ett läge då investeringarna i vindkraft, biobränslen och energieffektivisering behöver öka. Sverige är redan ett av världens mest kärnkraftsberoende länder. Tio nya reaktorer, som var och en kan bli väsentligt större än dem vi har,innebär en kraftig utbyggnad av kärnkraften och att Sverige byggs fast i kärnkraftsberoende under överskådlig tid. Dessutom finns nackdelar med kärnkraft som debattörerna inte vill kännas vid, inte minst problemet med slutförvaringen av radioaktivt avfall. Nedbrytningen av kärnavfall tar cirka 100.000 år och är en fråga som påverkar flera efterkommande generationer. De nämner inte heller att flera företrädare för borgerliga partier nu också öppnar för uranbrytning i Sverige som en konsekvens av satsningen på kärnkraft.
Vi socialdemokrater har ett modernare alternativ. Vi vill se investeringar i förnybar energi här och nu istället för osäkra investeringar i ny dyr kärnkraft om kanske tio till tjugo år. Den rödgröna målsättningen är att den förnybara elproduktionen ska byggas ut och att energianvändningen ska bli 25 procent effektivare till år 2020. I takt med att ny miljövänlig elproduktion utvecklas kan vi ersätta kärnkraften successivt. Detta är viktigt inte minst för att trygga industrins energibehov.
Sverige och Kronoberg gynnas inte av en energipolitik som står och faller med ett par röster. Hushållen, industrin och energimarknaden behöver mer långsiktiga besked. Därför behövs en bred överenskommelse om en långsiktig energipolitik. Därför ger vi i dag ett tydligt vallöfte: en rödgrön regering kommer efter nästa val att bjuda in till nya blocköverskridande samtal för att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse. Sverige behöver en ny regering som klarar av att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar energipolitik och som tar ansvar för jobben och välfärden.
Tomas Eneroth (S)
Carin Adolfsson Elgestam (S)
Lars Wegendal (S)