Nyheter

Fjärrvärme bättre miljöval än värmepump

Signaturen Peter tar i sin insändare upp två skilda frågor angående bostadsområdet Vikaholm.
I den första frågan undrar Peter om inte lagen om offentlig upphandling gäller när en kommun säljer mark.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2013

Signaturen Peter tar i sin insändare upp två skilda frågor angående bostadsområdet Vikaholm.

I den första frågan undrar Peter om inte lagen om offentlig upphandling gäller när en kommun säljer mark. Svaret är att denna lag inte behandlar försäljning. Lagen om offentlig upphandling behandlar endast offentliga organisationers inköp. Givetvis ges dock alla företag samma möjlighet ändå. Företag som är intresserade av att bygga flerbostadshus som passar in i projektet Vikaholm är varmt välkomna att höra av sig till kommunen.

Den andra frågan berör kommunens syn på värme­pumpar. Växjö kommun anser att värmepumpen är en bra teknisk lösning jämfört med exempelvis direktverkande el. Värmepumpen är dock beroende av just el. Växjö kommun bedömer att elmarknaden inom överskådlig framtid inte kommer att kunna erbjuda förnybar el till alla. En ökad efterfrågan på el, exempelvis i form av ett nybyggt hus med värmepump, innebär därmed att behovet och produktionen av icke förnybar el ökar. Fjärrvärmen i Växjö är snart helt förnybar och är därmed ett bättre val ur miljösynpunkt och helt i linje med Europas grönaste stad.

Om man vill bygga hus på Vikaholm utan fjärrvärme väljer man istället att köpa en tomt i låg­energiområdet där även värmepumpar är tillåtna.

Växjö kommun följer självklart utvecklingen kring den statliga byggkravsutredningen. Krav ställs på alla som ska bygga på ett område som Vikaholm, eftersom kommunen vill att Växjö ska ligga i framkant när det gäller hållbar stadsplanering. Det är en naturlig del i arbetet med Europas grönaste stad.

VÄXJÖ KOMMUN

PAUL HERBERTSSON

Mark- och exploateringschef

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.