Nyheter

Fler äldreboenden i Alvesta

Brist på särskilt boende oroar äldre i Alvesta kommun och beslutsfattarna har svårt att komma till skott. Trots hemtjänst är jag inte säker på att man fångat upp hur många äldre har det.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2012

Nu ökar antalet beslut om särskilt boende. Många äldre dog under våren och detta räddade kommunens dåliga anseende om särskilt boende platser. Trots en äldreboom sedan flera år har några ytterligare platser inte tillkommit.

År 2015 skall det byggas ett 70-tal boendeplatser om det blir som förvaltningsnämnden vill och det tycks finnas en politisk vilja bakom förslaget. PRO tycker att väntetiden blir för lång och hoppas på något provisorium under tiden som moduler.

Alvesta kommun har bra äldreboenden med kunnig personal dygnet runt och trevlig samvaro och bemötande. De äldre bor vanligtvis i villor och vill bo kvar så länge det går. Bostäder där äldre bor är inte anpassade för dem, även om bostaden under ett långt liv tjänat dom väl. Det kan vara svåra trappor, man vill ha rullator med sig in. Man kan lätt bli fånge i sitt eget hem. Det går inte komma ut i friska luften utan hjälp.

Kommunerna satsar hårt på hemtjänsten, som har sina uppgifter att klara. När dom väl har stängt dörren är den äldre ensam med sina tankar, bekymmer och besvär. Ensamheten kan tära hårt och längtan efter någon bekant att dela timmarna med kan vara svår och natten oändlig. För den som inte får besök av anhöriga eller bekanta känns det som om en ny värld öppna sig när man beviljats särskilt boende och hamnat på ett av kommunens äldreboenden med tillgång till personal dygnet runt, med vårdkamrater, med andakt, underhållning och en ständig ström av människor.

För en väl fungerande äldrevård och ett värdigt liv för de äldre fodras en bra hemtjänst och tillgång till särskilt boende. Till det senaste fordras förtroendevalda i kommunen som är öppna för annat än det mest synliga. Äldreomsorgen är inte det mest synliga. Alla blir vi äldre: även förtroendevalda. Att leverera boenden till dem som har laglig rätt måste vara en självklarhet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.