Nyheter

Folkbildning stärker människans tro på sig själv

Studieförbunden skapar möjligheter, ger människor chansen att stärka tron på sig själva och sina förmågor. Med våra samverkansprojekt och lokalt förankrade verksamhet, där vi är en mötesplats för många grupper, skriverMargareta Svensson, ordförande IOGT-NTO 201 Växjö och Magnus Nilsson, verksamhetschef NBV Sydost.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2013
Att lära sig något i ett studieförbund stärker ens självförtroende. Foto: Andreas Larsson
Att lära sig något i ett studieförbund stärker ens självförtroende. Foto: Andreas LarssonFoto: 

Nyligen presenterade Folkbildningsförbundet, FBF, en undersökning som visar att 97 procent av tillfrågade politiker är positiva eller mycket positiva till folkbildningen och att 89 procent tycker att folkbildningen är betydelsefull för samhället.

Det finns faktiskt ett recept som gör att vi i studieförbunden lyckas ha en så bred och mångsidig verksamhet över hela Kronobergs län. Vi har ständigt örat mot marken, vi verkar i vardagen där livet pågår och nya behov uppstår. Det kan låta enkelt men det är inte svårare än så.

Vi bildar medborgare att tillsammans i studiecirklar förstå, debattera och själva påverka samhällsutvecklingen utifrån sina erfarenheter och kunskaper. Samhällskunskap, språk och musik är klassiska ämnen i studiecirklar. Men folkbildningen möter många fler behov i dagens samhälle. Vi arbetar aktivt med att underlätta för människor att nå ut på internet, stötta läsandet i olika grupper, utveckla kulturutövandet och stärka integrationen.

Vi gör det där behovet och människorna finns, och vi grundar det i målet med det livslånga lärandet. Vi är grundade i den lokala samhällsutvecklingen där vi är snabba på att ställa om då vi är först att möta nya behov, trender och influenser.

Ett exempel är 16-åriga Marcus från Växjö som denna sommar tillsammans med ett antal andra ungdomar lär sig teorin i att segla. Förutom kunskapen i segling kommer han efter sommaren med all säkerhet ha en stärkt självkänsla och att arbeta i grupp. Mjuka värden som är värdefulla för framtida arbete, relationer och utbildningar.

Många kommuner ser studieförbunden som en länk mellan beslutsfattare och invånare, som en skapare av möjligheter för både föreningar och individer. Ett sätt för medborgarna att finna vägar till olika sorters kultur och bildning. Fler kommuner börjar se folkbildningen. Skillnaderna är stora mellan kommuner, både avseende synsätt och attityd till folkbildningen men också hur folkbildningen hjälper till i samhällsutvecklingen.

Studieförbunden skapar möjligheter, ger människor chansen att stärka tron på sig själva och sina förmågor. Med våra samverkansprojekt och lokalt förankrade verksamhet, där vi är en mötesplats för många grupper och individer, stärker vi den lokala och regionala tillväxten.

Ett aktivt deltagande i etableringen av kompetensplattformar och är en resursbank med goda exempel av bildningsformer där folkbildningen har en naturlig plats. Men framför allt skapar vi tillit, engagemang och socialt kapital. Det är glädjande att politikers inställning till folkbildningen är så entydigt positiv. Vi är på god väg mot att skapa ett allt mer bildat samhälle men för att lyckas behöver vi tillsammans med kommunerna stå enade om att ökade medel fördelas till civilsamhällets organisationer.

Vi önskar en konstruktiv dialog om folkbildningens framtid i lokalsamhället och om folkbildningens roll i samhällsutvecklingen. Med klara exempel på hur folkbildningen ger mer än bara kunskap.

Margareta Svensson

Magnus Nilsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.