Annons
Nyheter

Föräldrarna är viktiga för trygg skola

Att även andra partier äntligen börjat uppmärksamma skolan är vi i Folkpartiet glada för. Under Folkpartiets ledning har svensk skola gått igenom en kraftig förändring under de senaste åren.
Nyheter • Publicerad 9 september 2014
Lennart Adell Kind.
Lennart Adell Kind.Foto: Fotograf Emelie Mitroulis Helld

En förändring som vi också de senaste två åren har sett resultatet av i form av att skolresultaten äntligen börjat öka efter två decenniers nedgång.

Mycket av arbetet har fokuserat på det som sker i klassrummet. Fokus på kunskap och att ingen ska lämnas bakom är de viktigaste ingredienserna i den nya skolan.

Annons

Samtidigt ser vi att allt för många barn får sin framtid förstörd av saker som händer utanför klassrummet. Kränkningar, utfrysning, trakasserier och mobbning förekommer fortfarande. Det borde det aldrig få göra.

Det finns mycket som skolan gör och kan göra. Våra frivilliga rastvakter har blivit en succé. Att följa upp alla incidenter och ett ständigt pågående värdegrundsarbete med både personal och elever lägger en bra grund för att våga tala om detta ibland svåra ämne. Detta arbete måste stärkas både med utbildning, metodutveckling och ökade resurser.

Men de som är viktigast­ för att komma till bukt med problemet en gång för alla, är utan tvekan vi föräldrar. Att vi hela tiden pratar med barnen om allas lika värde, att det är värdefullt att vara olika och annorlunda, att alla har rätt att vara med. Att vi aktar oss för att lufta för­domar och generaliseringar, att vi funderar på att vad vi själva uppfattar som ett oskyldigt skämt, för ett barn kan uppfattas som allvar.

I arbetet med att förändra­ attityder kan föräldraf­öreningar och skolan ha en viktig uppgift.

Att ständigt ta upp och diskutera frågor som rör främlingsfientlighet, könsfördomar och intolerans så att man kan vara ett stöd för föräldrarna i dialogen med barnen.

Lennart Adell Kind (FP)

Sandsbro, kandidat till kommunfullmäktige

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons