Framtidens busstrafik bör vara behovsstyrd
Häromdagen stod en dam i 90-årsåldern mitt på busstorget vid järnvägsstationen i Växjö och såg villrådig ut. Hon frågade en förbipasserande var bussen till Norrelid hade sin hållplats.
”Det går inga bussar längre som passerar Norrelid. Servicelinjerna är nedlagda” blev svaret.
Den gamla damen lutade sig förskräckt mot sin käpp och sade ”då får jag väl ta en taxi om jag nu orkar gå till taxistationen”.
Sådana små tragedier kanske sker dagligen.
Den 29 januari 2014 skrev jag ett brev till samtliga partier i Växjö med ett förslag att återinföra servicelinjerna med två till tre helelektriska bussar. Elbussar är i särklass det mest miljövänliga alternativet förutom att de är tystgående och 25 procent billigare i drift enligt en utredning från Blekinge Tekniska högskola. Mycket talar för att elbussar är framtidens bussar i kollektivtrafik.
De nya biogasbussarna kan på grund av storleken inte gå samma vägar som de gamla servicebussarna med anslutning till vårdcentraler, lasarett och andra platser som kan vara aktuella för resenärer under lågtrafiktider.
En privat trafikmätning för några månader sedan visade att biogasbussarna inte förefaller så attraktiva i citytrafik. Mellan klockan 9:00 och 12:35 under två dagar hade 60 procent av de bussar som passerade Gamla Norrvägen 36 inga passagerare och endast en buss av 23 hade fler än två passagerare.
Vad svarade då partierna på mitt brev? Bo Frank meddelade att besluten om busstrafiken tagits i full enighet. Kostnaderna för kollektivtrafik har ökat med 50 procent. Det finns dock många som kan lösa saker utan att redovisa hur det ska betalas.
Det är enligt min mening märkligt att det i en så stor satsning på kollektivtrafiken inte finns utrymme för servicelinjerna som fyllde ett viktigt och angeläget behov. Det gick tydligen bra att avveckla flygbussar till flygplatsen de dagar det inte fanns några flygavgångar. Kanske finns det fler effektiviseringar att göra som kan finansiera nysatsningar?
Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har båda funnit mina synpunkter mycket intressanta.
Detta gör att det kanske finns ett visst hopp att situationen för många äldre och andra med behov av bättre tillgänglighet vid busstransport kan bli bättre.
Ett exempel på nya tankegångar är Karlstad kommuns satsning på tre elbussar. Den 1 juli 2013 satsade man på 55 nya biogasbussar och nu har man funnit att på centrumlinjerna är elbussar ett realistiskt och konkurrenskraftigt alternativ. I november i år räknar man med att de tre elbussarna av det brittiska fabrikatet Optare (samma tillverkare som levererat ett 40-tal elbussar som används i Nottingham) ska komma i drift i Karlstad.
De nya elbussarna i Karlstad är smidigare på trånga stadsgator men har trots det lilla formatet plats för barnvagnar, rullatorer och rullstolar förutom ett 20-tal sittande passagerare. De är utrustade med air condition, fritt wifi (trådlöst nätverk) och buss-tv. Under den kallaste tiden värms bussen av en Webastovärmare och kan drivas med miljödiesel.
Elbussarna är något dyrare i inköp än andra bussar men det kompenseras av betydligt lägre kostnader för drift, service och underhåll.
Det kanske är ett bra förslag att även Växjö satsar på små, smidiga bussar som ger bättre tillgänglighet till oliks resmål. Dessutom får man erfarenhet av helelbussar som torde vara framtidens busstyp.
Lennart Sundqvist