Nyheter

Fristående skolor kör med missvisande marknadsföring

Bernt Friberg, rektor för Grönkullaskolan i Alvesta svarar på Bengt Erikssons, Olof Westeson och Jenny Fritzson Sjöös debattinlägg Friskolan är en resurs som bidrar till skolutvecklingen den 24 februari.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2010
Den kommunala skolan arbetar framgångsrikt med att försöka hjälpa sina elever till måluppfyllelse. Detta görs med hjälp av en mångfald av tillvägagångssätt och olika förhållningssätt.
Den kommunala skolan arbetar framgångsrikt med att försöka hjälpa sina elever till måluppfyllelse. Detta görs med hjälp av en mångfald av tillvägagångssätt och olika förhållningssätt.Foto: ERIK G SVENSSON / Scanpix

Jag håller med, det blir ofta fel fokus när de fristående skolorna kommer till tals. Friskolorna åberopar alltid att deras tillkomst berikar skolvärlden oberoende om det verkligen är så eller inte.

Entreprenörerna framhåller i alla sammanhang att fristående skolor är mycket bättre än de kommunala skolorna. Således är människorna som jobbar i de fristående skolorna, utifrån samma perspektiv, bättre än dem som jobbar i den kommunala skolan. Detta är ett ständigt återkommande tema som används i någon sorts missvisande marknadsföring.

Så fel ni har! Jag träffar hundratals, kanske tusentals skolaktörer, varje år som arbetar i de kommunala skolorna. Dessa gör ett, efter givna förutsättningar, fantastiskt arbete. De söker alltid nya lösningar, de trampar ständigt upp nya stigar, de ser till att elever får möjligheter att utvecklas både kunskaps- och personlighetsmässigt. De tänker ständigt i nya banor. Tyvärr uppmärksammas detta inte efter förtjänst, enligt mitt sätt att se det.

Entreprenörskapet kommer också alltid upp i denna konstiga debatt. Det är naturligtvis så att entreprenörerna startar företag (här skolor) för att tjäna pengar. Det är inte heller fel att duktiga, drivande människor tjänar pengar till och med bra med pengar, men säg då detta i stället för att försöka låta som den enda orsaken är att ni drivs av någon slags idealitet.

Det är inte svårt att tolka det som att mångfalden av pedagogiska metoder, jag använder hellre ordet förhållningssätt, är beroende av fristående skolors tillkomst. Jag trodde att åtminstone en av dem som skrev debattartikeln förstod att skolutveckling beror på dem som arbetar i skolorna – skolledare, personal, elever, men även föräldrars möjlighet till engagemang spelar en stor roll.

Det vi förmodligen är överens om är att det behövs olika typer av resurser för att skolor ska kunna vara framgångsrika. Jag har ännu inte träffat på någon som jobbar i eller nära skolan (skolledare, personal, elever, föräldrar, förvaltningstjänstemän, skolpolitiker) som inte skulle vilja ge skolan mer resurser, problematiken ligger på en helt annan nivå.

Jag vill också försäkra entreprenören att den kommunala skolan arbetar med att framgångsrikt försöka hjälpa sina elever till måluppfyllelse. Detta görs med hjälp av en mångfald av tillvägagångssätt och olika förhållningssätt. Flera som arbetar på fristående skolor har fått kompetensutbildning för att öka sin läroplans- och kursplanekompetens. Det är dock resurser som betalats av den kommunala skolan. Entreprenören har säkert uppmärksammat detta eftersom han inte är omedveten om det framgångsrika arbete som bland annat Grönkullaskolans personal ägnat mycket tid åt under många år. Det är ju nämligen så att ytterligare personal från nämnda skola fått förfrågningar om att börja på denna friskola som tydligen är den där det kommer att hända saker på skolutvecklingens område.

Låt mig då påminna skattebetalarna att det för något år sedan gjordes ett annat försök att starta en fristående högstadieskola i Växjö (Vittra). Denna lades ner efter ett års arbete eftersom den inte blev lönsam.

Vad fick då eleverna återvända till, jo den så felaktigt kritiserade kommunala skolan. I denna väljer man aldrig bort elever, alla får gå där precis som det ska vara. I den kommunala skolan, precis som i de fristående skolorna, misslyckas vi ibland att tillgodose alla elevers behov så är det, men det jobbas alltid på att förbättra möjligheterna för alla elever.

Om den kommunala skolan fick använda de skattemedel, som nu går till vinstutbetalningar, skulle den bli ännu bättre än vad den är i dag, det inbillar jag mig att alla förstår. Det vi nu måste göra är att bestämma oss för om vi vill att våra skattemedel ska gå till det de är avsedda för eller de ska användas till vinster för entreprenörerna.

Låt mig till sist säga att jag också tycker det är viktigt med entreprenörer, men skolan är för viktig ur bland annat ett demokratiperspektiv, för att skolor ska kunna läggas ner beroende på att vinsterna blir för låga.

Sträck på er alla som jobbar i den kommunala skolan, ni gör ett fantastiskt jobb och det kommer ni att fortsätta med oberoende hur många entreprenörer som ska in i skolan.

Bernt Friberg

Bernt Friberg, rektor för Grönkullaskolan i Alvesta svarar på Bengt Erikssons, Olof Westeson och Jenny Fritzson Sjöös debattinlägg Friskolan är en resurs som bidrar till skolutvecklingen den 24 februari.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.